Zona de Securitate: noi rețineri din partea „pacificatorilor ruși” (Revista Presei)

  • 06 Mai 2023 16:00
Zona de Securitate: noi rețineri din partea „pacificatorilor ruși” (Revista Presei)

Zona de Securitate scrie despre noi rețineri din partea „pacificatorilor ruși”. Activistul Anatol Mătăsaru a fost reținut de militarii ruși din Misiunea de Pacificare timp de 5 ore. La întoarcere din regiunea transnistreană activistul Anatol Mătăsaru a fost sechestrat de către militarii ruși din cadrul Misiunii de Pacificare de la postul nr.11, în apropiere de localitatea Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, partea dreaptă a Nistrului, pe motiv că acesta ar fi filmat pe teritoriul postului.

Reținerea a avut loc pe, 5 mai, la ora 15:40, fiind eliberat abia la 20:40, după implicarea observatorilor militari din cadrul Comisiei Unificate de Control și reprezentantului oficiului Avocatul Poporului, Veaceslav Ursu.

Mătăsaru ar fi început filmarea imediat după trecerea liniei administrative cu regiunea transnistreană, încercând să înregistreze un video în care să povestească cum pretinșii grăniceri transnistreni la fel au încercat să îl rețină, în acest moment a fost observat că filmează și a fost oprit. Militarii ruși i-au cerut eliminarea video-urilor făcute. La fața locului s-a deplasat poliția Republicii Moldova, observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control și reprezentantul oficiului Avocatul Poporului.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru atrage atenția la un caz ieșit din comun: premierul Dorin Recean a fost împiedicat să intre în sala de conferințe a Consiliului raional din Orhei, fiind nevoit să discute cu primarii locali, convocați de el, în coridor, stând în picioare.

Gestul sfidător, impertinent, de a nu-l lăsa pe premierul Republicii Moldova să intre în sală și l-a asumat președintele Consiliului raional, Dinu Țurcanu, motivând că vizita lui Dorin Recean nu a fost coordonată cu autoritățile raionului.

Afrontul adus primului ministru nu poate fi trecut cu vederea, consideră autorul. Instituțiile statului trebuie să intervină pentru a-l readuce pe președintele raionului Orhei Dinu Țurcanu (alias Ilan Șor) în simțiri, pentru a-l sili să se conformeze raportului de subordonare stipulat de legislație. Asta cu atât mai mult cu cât, mâine-poimâine, Ilan Șor ar putea „cuceri” o nouă ocină - Autonomia Găgăuză. Judecând după rezultatele primului tur al alegerilor pentru funcția de bașcan, și acolo nu s-a reușit organizarea unei competiții electorale corecte, cu adevărat democratice, eliminându-se mituirea alegătorilor și folosirea banilor murdari, de proveniență obscură, „investiți” din abundență în candidata Partidului „Șor”, care a cheltuit pentru campania sa mai mult decât ceilalți șapte candidați luați împreună, conform datelor Mold-Street.com.

Atâta timp cât administrația publică centrală eșuează în exercitarea unor părți importante ale funcțiilor sale, ne putem pomeni că, rând pe rând, administrațiile publice locale vor scoate unitățile administrativ-teritoriale de sub incidența Constituției, vor „ieși” de facto din componența Republicii Moldova, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național.

Cine să reconstruiască Moldova? – o întrebare pe care o pune Ziarul de Gardă, într-un editorial semnat de Alina Radu. Libertățile pe care le avem azi ni s-au dat foarte greu, iar cineva a luptat din răsputeri pentru ele. Cu 10 ani în urmă nu visam măcar să putem circula fără vize în orice stat european.

Cu 15 ani în urmă stăteam la cozi interminabile la poarta puținelor ambasade din Moldova să obținem o viză pe câteva zile.

Cu 20 de ani în urmă aveam un stat controlat de comuniștii controlați de Moscova și puteam părăsi acel țarc doar ascunși în remorci sau legați sub trenuri, amintește autoarea. Nu mai vrem înapoi, nu mai vrem să fim limitați în posibilitățile de a circula, nu mai vrem înapoi la coadă după vize, nu, nu mai vrem să fie Voronin la putere. Nu mai vrem salariile să fie plătite în vinuri și pensiile în galoși. Oriunde ne-am afla, în diasporă sau în Moldova, în sate mici sau orașe mari, în sinea noastră vrem foarte mult ca Moldova să prospere. Dar cine să construiască această Moldovă prosperă? – se întreabă autoarea. Oricât ar fi de bine intenționat un guvern, o autoritate publică, nimeni nu va construi ceva perfect pentru cetățeni fără implicarea cetățenilor înșiși, subliniază Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău