Zona de securitate: „De ce Tiraspolul nu poate să se implice în războiul din Ucraina” (Revista presei)

  • 05 Martie 2022 11:01
Zona de securitate: „De ce Tiraspolul nu poate să se implice în războiul din Ucraina” (Revista presei)

Revista presei - 5 martie 2022.

Nicolae Negru scrie în Ziarul  Național despre „Noua ordine mondială”. „Rusia continuă să bombardeze, să terorizeze Ucraina, iar comunitatea internațională, NATO, SUA, UE, ONU, OSCE, Consiliul Europei, asistă neputincioase, nimeni nu îndrăznește să-i vină în ajutor, decât verbal, cu promisiunea unor livrări de armament, căci Putin amenință cu arma nucleară. Nu vă apropiați! - strigă el, ținând victima de gât, altfel veți suporta „consecințe nemaivăzute până acum”.  Cum s-a ajuns până aici? Cum s-a întâmplat că Europa a născut iarăși, după Hitler și Stalin, un alt monstru care își atacă vecinii pentru a schimba hotarele, care e dispus să declanșeze un nou război mondial, să calce tratatele și acordurile pe care le-a semnat, pentru a-și satisface poftele de „spațiu vital”, de „sferă de influență”, pentru a recupera „teritoriile Rusiei istorice”? – se întreabă autorul. Una dintre cauze ar fi că Occidentul nu a conștientizat pe deplin pericolul imperialismului, al șovinismului rus, nenorocirile, milioanele de victime pe care le-a cauzat popoarelor vecine Rusia în setea ei nepotolită de „măreție”, scrie Nicolae Negru.

Mărturii de la Kiev: „Se simte mirosul de cenușă în aer. E peste tot. E înfricoșător, pentru că nu poți vedea mereu ce a ars, pentru că nu știi de unde anume vine pericolul, dar știi că e acolo”. Ziarul de Gardă publică un unterviu  cu Liubov Dvoretska, senior program manager la o companie britanică de dezvoltare internațională și locuiește la Kiev. Ea nu a reușit, de rând cu miile de alți ucraineni, să părăsească țara și povestește de pe loc despre frica oamenilor rămași, lipsurile din magazine și persistența mirosului de cenușă în oraș. „M-am obișnuit să ajut oameni, iar acum este prima dată când mă aflu în epicentrul unei situații, căutând ajutor și nu oferindu-l. E un sentiment foarte bizar pentru mine”, mărturisește ea. — „Acum avem constant sirene, deși aproape că ne obișnuim – avem câte 10-12 pe zi. În unele părți ale orașului se aud explozii, în altele – nu, dar alaltăieri seara am avut două explozii, una lângă stația de trenuri și a lovit hotelul de alături. Totuși, stația a rămas funcțională și trenurile merg în continuare. A doua explozie a fost lângă o regiune nu departe de centru, nu departe de un pod peste Dniepr. E destul de înfricoșător. Eu cred că sunt norocoasă, pentru că lângă casa mea e încă relativ calm, dar niciodată nu poți ști… Câteva zile în urmă au fost lupte în stradă, probabil încercau să invadeze dinspre partea de Nord a Kievului. Cu Rusia nu poți ști niciodată, nu te poți aștepta să-și respecte promisiunile sau orice reguli în război. Asta face ca totul să fie și mai înfricoșător. Acum oamenii sunt mai agitați și e mai multă disperare, vin solicitări de ajutor din diferite părți ale țării. Dar, pe de altă parte, avem încredere în armata noastră. Am văzut rânduri pentru a dona sânge pentru armată”, spune, de la Kiev, interlocutoarea Ziarului de Gardă.

De ce Tiraspolul nu poate să se implice în Războiul din Ucraina: Sursă importantă de import și export, iar Krasnoselski, Ignatiev și Gușan sunt cu pașaport ucrainean – titrează portalul Zona de securitate.  Invazia rusă în Ucraina va avea urmări grave, nu doar asupra teritoriilor ucrainean și rus, dar și asupra regiunii separatiste din stânga Nistrului. Regiunea este strâns legată de aceste două țări ce ține de importuri și exporturi. Majoritatea produselor alimentare sunt de origine ucraineană, iar calea de introducere a produselor era în proporție de aproape 80% pe segmentul de frontieră cu Ucraina. Din aceste considerente, regimul de la Tiraspol a luat apă în gură și nu reflectă în niciun mod războiul din țara vecină, nicio imagine, niciun video cu ce se întâmplă în orașele unde se duc lupte nu este prezentat. Ca și în alte situații similare, cum a fost recunoașterea de către Federația Rusă a DNR și LNR, Tiraspolul se alătura poziției Kremlinului, însă de când a fost anunțată pretinsa operațiune specială cele două posturi TV controlate de regim și compania Sheriff nu au nicio poziție. Tiraspolul însă arată deschis că primesc refugiații din Ucraina și le oferă condiții bune de trai, fapt confirmat și de organizațiile internaționale, constată jurnalista Irina Tabaranu. Motive pentru a nu lua nicio parte, dar și pentru a crea acest vid informațional sunt mai multe. Primul ar fi că cele mai importante persoane în pretinsa republică dețin cetățenia ucraineană, cum ar fi, Vadim Krasnoselski așa-zisul președinte al RMN, Vitalii Ignatiev – pretinsul ministru de Externe al RMN și chiar Victor Gușan președintele companiei Sherif, ce deține mai multe monopoluri în regiune, majoritatea conectate la piața ucraineană, ar avea cetățenia statului vecin. Mai mult ca atât, oligarhul din regiunea separatistă are afaceri și un imperiu imobiliar în Ucraina, se arată într-o investigație a Europei Libere. Proprietățile lui Victor Gușan din Ucraina sunt situate în orașul Vilkovo din delta Dunării, regiunea Odesa, scrie Zona de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău