Zona de Securitate: „1 Septembrie la Tiraspol: A fost intonat imnul și arborat drapelul național” (REVISTA PRESEI)

  • 02 Septembrie 2022 09:27
Zona de Securitate: „1 Septembrie la Tiraspol: A fost intonat imnul și arborat drapelul național” (REVISTA PRESEI)

Portalul Zona de Securitate publică un reportaj FOTO „1 Septembrie la Tiraspol: A fost intonat imnul și arborat drapelul național”, titrează publicația. Anul școlar a început și pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, la fel ca în anii precedenți, sub supravegherea autorităților separatiste, prezență cu care s-au obișnuit de ani de zile.

Reporterii Zona de Securitate au mers la Tiraspol, la Liceul „Lucian Blaga”. Instituția, ce s-a confruntat în toți acești ani cu presiuni și neajunsuri, împlinește în acest an 31 de ani de la fondare. În anii precedenți, prima zi de școală pentru elevii acestui liceu nu trecea fără incidente, printre care întreruperea energiei electrice, așa încât imnul de stat al Republicii Moldova să nu răsune în inima Tiraspolului. Anul acesta ceremonia a decurs fără intervenții din partea regimul și chiar a fost arborat în curtea liceului, pentru prima dată în istorie, drapelul de stat. La fel ca în toată țara prima lecție a fost dedicată eroilor căzuți în luptele de pe Nistru”, scrie Zona de Securitate.

Într-un editorial din Gazeta de Chișinău, Mircea V. Ciobanu scrie despre „Toamna neliniștilor noastre sau despre scenariile proaste... Prima versiune proastă, aproape inevitabilă, ne-a descris-o Comisia Europeană, avertizând asupra unei ierni aspre (în sens social și economic). Vom avea mai puține (dar mai scumpe) surse energetice. Vom reduce din comodități... O altă fază de criză ne-o pregătesc, la pachet cu prima, prietenii euroasiatici. Șantajul cu gazul; prețurile mari la petrol; embargoul la puținele produse ce se mai exportă în Est; provocările din Transnistria (dar și din perimetrul basarabean); prepararea protestelor în suc detonator, care, în mod obligatoriu, trebuie să răbufnească; subminarea instituțiilor statului și a guvernării; activarea progresivă a coloanei a cincea; implicarea în provocări a întregului spectru al „opoziției” – de la foștii aliați și potențiali parteneri, la dușmanii dintotdeauna, urmărind un singur scop: detronarea echipei Sandu și deturnarea tren(d)ului european...

În acest peisaj, drumul spre UE nu pare un catifelat covor roșu, care să ne orienteze și să ne atenueze căderile. În același timp, autorul subliniază că în faza lor extremă, crizele mobilizează resurse de nebănuit și soluții surprinzătoare, pe care, în viața obișnuită le ignorăm cu superbie tâmpă. Avem șansa să schimbăm ceva decizional în firea noastră. Cel mai prost scenariu e conservarea continuă a unui status quo, cu o perpetuă instabilitate, scrie Gazeta de Chișinău.

Ziarul de Gardă scrie despre alertele false cu bombă: „Cine terorizează R. Moldova?” relatează publicația în contextul în care aproape 150 de alerte false cu bombă au „lovit” R. Moldova de la începutul anului, fiind vizate 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.

Alertele prin e-mail, autorii cărora sunt mult mai dificil de descoperit, sunt toate în limba rusă și au mesaje diverse, care, adesea, se contrazic. În aceste cazuri, toate urmele autorilor duc în străinătate. În luna ianuarie, atunci când în R. Moldova a început primul val al alertelor cu bombă prin e-mail, poliția a identificat un minor dintr-un sat din Găgăuzia care a recunoscut că făcea parte dintr-un grup internațional care lansa mai multe alerte cu bombă în țările din regiune. „Este un copil obișnuit, ca și toți, dar, probabil, preferă să stea pe internet mai mult decât alții. S-a lăsat dus de val și a mers pe o linie greșită”, îl descrie diriginta acestuia. Alte detalii vedeți pe pagina de internet a Ziarului de Gardă.

„Fără talk show-uri. Procurorii nu i-au permis lui Igor Dodon să participe la o emisiune televizată”, titrează Anticorupție. Cererea avocaților fostului șef de stat, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, privind participarea sa la un interviu în direct la postul de televiziune N4 a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. În motivarea cererii, avocații au invocat că Dodon este o persoană publică, fost Președinte al Republicii Moldova și liderul opoziției parlamentare. „Instanța de judecată a apreciat că, participarea în cadrul unei emisiuni televizate nu constituie o circumstanță personală excepțională care ar permite părăsirea domiciliului persoanei aflate în arest la domiciliu”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție. Reamintim că, în data de 18 august, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, în privința fostului șef de stat, Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău