Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. Prezența militară aliată asigură o apărare eficientă

  • 02 Aprilie 2023 13:10
Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. Prezența militară aliată asigură o apărare eficientă

România va promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și UE, transmite președintele Klaus Iohannis, în contextul împlinirii a 74 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice și a Zilei NATO în România.

“Vom rămâne implicați în misiunile și angajamentele aliate, iar întărirea capacității de apărare națională va continua să fie o prioritate a României, inclusiv prin alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru apărare. Totodată, vom promova consolidarea relației transatlantice și a parteneriatului strategic dintre NATO și Uniunea Europeană, precum și sprijinul pentru creșterea rezilienței partenerilor din regiune, îndeosebi Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina”, precizează Klaus Iohannis, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, scrie Calea Europeană.

El menționează că, într-o perioadă în care securitatea flancului estic și a regiunii Mării Negre, precum și a întregului spațiu euroatlantic se confruntă cu “amenințări severe”, este necesar să fie menținute solidaritatea și unitatea de acțiune în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

“Astăzi, când continentul european se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate din ultimele decenii, generată de războiul ilegal și nejustificat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, rolul fundamental al NATO în asigurarea păcii și apărarea libertății, a valorilor democratice comune, a securității și a prosperității pentru membrii săi este mai important ca oricând. Alianța își dovedește, încă o dată, caracterul indispensabil și relevanța absolută în planul securității, constituind unul dintre pilonii de bază pe care se fundamentează apărarea tuturor membrilor săi, inclusiv a României, alături de efortul nostru național”, adaugă președintele Iohannis.

Potrivit acestuia, NATO s-a dovedit a fi “cea mai puternică” alianță politico-militară din istorie, “cu un rol determinant” în asigurarea suveranității, a integrității teritoriale și a independenței statelor membre. Totodată, România a demonstrat că este un membru “valoros și responsabil” al Alianței și “un important furnizor de securitate” la nivel regional și aliat.

“Prin implementarea deciziilor adoptate la summitul NATO de la Madrid, de anul trecut, România beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie. Structurile multinaționale operaționalizate, alături de prezența militară aliată semnificativă dislocată pe teritoriul țării noastre, asigură o postură de descurajare și apărare eficientă și consolidată în regiunea Mării Negre și pe întregul flanc estic”, declară Klaus Iohannis.

El reafirmă hotărârea României de a dezvolta, în continuare, cooperarea cu toți aliații, pentru a întări postura NATO de descurajare și apărare “în fața provocărilor tot mai complexe” din regiunea Mării Negre. Klaus Iohannis precizează că summitul NATO care va avea loc în iulie, la Vilnius, va reprezenta “un moment deosebit de important”, inclusiv din perspectiva accelerării procesului de consolidare și adaptare a Alianței la noile realități de securitate.

“Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a evidențiat solidaritatea de neclintit a Alianței și unitatea de acțiune transatlantică în sprijinirea eforturilor legitime de autoapărare ale Ucrainei. România a contribuit semnificativ, susținut și multidimensional, la eforturile aliate de sprijin încă de la declanșarea conflictului, sprijinind Ucraina și refugiații de război ucraineni. Totodată, am oferit ajutor consistent Republicii Moldova pentru depășirea situațiilor de criză cauzate de acțiunile hibride ruse și de consecințele agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și pentru consolidarea capacităților de apărare și creșterea rezilienței acesteia”, afirmă președintele Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău