Ziua Națională a României, sărbătorită de 1 decembrie la Chișinău
-
29 Noiembrie 2013 14:51
La aniversarea a 95-a a Marii Uniri, la Chișinău, dar și în alte localități ale Republicii Moldova, Ziua Națională a României este marcată în cadrul a mai multor manifestații culturale.
De 1 decembrie, la Chișinău va fi sărbătorită Ziua Națională a României și a Românilor de Pretudindeni. Manifestațiile sunt organizate de Ambasada României în Republica Moldova, Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Platforma Civică Acțiunea 2012.
Va avea loc un maraton cu participarea campioanei olimpice la gimnastică, Maria Olaru, din România și un lanț uman va încercui sediul Guvernului, acțiunea purtând denumirea simbolică de ,,ÎnCercUnirea”.
La aniversarea a 95-a a Marii Uniri, la Chișinău, dar și în alte localități ale Republicii Moldova, Ziua Națională a României este marcată în cadrul a mai multor manifestații culturale.
În dimineața zilei de 1 decembrie, membrii Platformei Civice Acțiunea 2012, alături de deputați din Parlamentul României, vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, după care va fi dat startul unui maraton popular, cu pornire de la monumentul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, din parcul Valea Morilor, care va fi deschis de gimnasta olimpică Maria Olaru.
Manifestația centrală va începe la prânz, când unioniștii vor încercui Guvernul de la Chișinău.
După masă va avea loc Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, condus de scriitorul Nicolae Dabija.
Seara, manifestanții se vor alătura concertului organizat de Radio Chișinău și Primăria Capitalei, lansând 95 de lampioane zburătoare, a adăugat Vitalie Prisăcaru.
În seara zilei de 30 noiembrie, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni va organiza la Palatul Național un concert cu intrare liberă al trupelor Direcția 5, din România și Gândul Mâței, din Republica Moldova.
Mai multe expoziții și concerte au fost organizate pe parcursul acestei săptămâni în capitală, dar și la Bălți, Soroca și Edineț, de Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău, consacrate zilei de 1 decembrie.