Ziua Mondială a Populației | Biroul Național de Statistică a furnizat în premieră date despre populația Rep. Moldova pe regiuni, arătând care raioane sunt cele mai afectate de criza demografică
-
11 Iulie 2022 13:47
De Ziua Mondială a Populației, Biroul Național de Statistică a publicat în premieră un raport amănunțit cu privire la situația Republicii Moldova repartizată pe regiuni care a înregistrat schimbări majore din 2014 până în prezent. Potrivit experților, până în 2019 datele erau adesea prelucrate necorespunzător, ceea ce arată că un milion de persoane au fost considerate ca și rezidente în țară, se aflau peste hotare.
Biroul Național de Statistică a furnizat în premieră date despre populația Republica Moldova pe regiuni, arătând care raioane sunt cele mai afectate de criza demografică. Potrivit BNS, în anul 2021 cel mai mare număr de migranți internaționali a fost înregistrat în Chișinău, iar cel mai mic în Soroca. Directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, spune că la elaborarea acestui raport au contribuit mai multe organizații internaționale.
„Pentru asigurarea fiabilității datelor, dar și comparabilitatea datelor la nivel european și internațional, aceste estimări au fost aplicate cu estimări de reședință obișnuită, conform standardelor internaționale, inclusiv ale Uniunii Europene, BNS fiind susținut în acest exercițiu de experți internaționali și naționali care au adus un aport considerabil pentru aceste rezultate”, a menționat Oleg Cara.
Potrivit reprezentantei Fondului ONU pentru Populație, Negina Abaszada, în Europa Centrală de Est, inclusiv în Republica Moldova, populația este în scădere din cauza ratei de fertilitate scăzute, mortalității mai mari în rândul bărbaților și nivelului crescut de emigrare în rândul tinerilor. Experta spune că aceste cauze creează un mediu demografic ieși din comun în regiune, ceea ce determină specialiștii să vină cu politici noi de abordare a programelor regionale și naționale. Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație a venit cu o serie de recomandări.
„Să ne asigurăm că oamenii pot avea numărul de copii pe care și-l doresc, să trecem de la conceptul fertilitate scăzută la fertilitate dorită, pentru aceasta ar trebui să creăm un mediu în care cuplurile, în special femeile, ar putea să atingă nivelul dorit de fertilitate. Al doilea element este că ar trebui să creăm societăți în care lumea să își dorească să trăiască și să planifice viitorul”, a afirmat Negina Abaszada.
În 2021, în Republica Moldova s-au născut aproximativ 29 de mii de copii. În același timp, au fost înregistrate peste 45 de mii de decese.