Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor (ONU)

  • 13 Octombrie 2019 09:06
Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor (ONU)

Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost inițiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în vederea promovării unei culturi globale de conștientizare a riscurilor și de reducere a dezastrelor, conform www.un.org., scrie Digi24

Marcată în fiecare an la 13 octombrie, ziua sărbătorește modul în care oamenii și comunitățile din întreaga lume își reduc expunerea la dezastre și înțeleg importanța controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.

Potrivit ONU, ediția din 2019 a evenimentului continuă ca parte a campaniei "Sendai Seven", centrată pe cele șapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la Conferința mondială a ONU, de la Sendai, Japonia.

Anul acesta tema Zilei internaționale pentru reducerea riscului dezastrelor, "Reducerea daunelor provocate de dezastre la infrastructura critică și întreruperea serviciilor de bază", se va concentra asupra obiectivului D din Cadrul Sendai: "Reduceți substanțial daunele în caz de dezastru la infrastructura critică și întreruperea serviciilor de bază".

Având în vedere numărul mare de decese, în special în timpul cutremurelor și al valurilor tsunami, este deosebit de important să se acorde o atenție deosebită rezistenței clădirilor școlilor și spitalelor, asigurându-se că regulile de planificare și codurile de construcție sunt corespunzătoare pericolului.

Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluția 64/200 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.

Înaintea acestei decizii, o altă rezoluție a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internațional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999, indică www.un.org.

La cea de-a treia Conferință mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internațională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local și au un mare potențial în a provoca pierderi de vieți omenești și serioase probleme sociale și economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

Este necesar, în această situație, ca la nivel local, capacitățile să fie consolidate de urgență. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfășurarea de acțiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică și la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum și a celor legate de mediu, a pericolelor și riscurilor tehnologice și biologice.

Campania "Sendai Seven", care s-a axat pe cele șapte obiective ale Cadrului Sendai, a fost lansată în 2016. Primul dintre obiectivele Cadrului Sendai privește reducerea mortalității în urma dezastrelor. Campania din 2016 viza astfel crearea unui val de conștientizare cu privire la acțiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. "Sendai Seven" a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizații ale societății civile, pentru sectorul privat, organizațiile internaționale și cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internațional, regional și național în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre și al pagubelor.

În 2018, campania desfășurată cu prilejul Zilei internaționale pentru reducerea riscului dezastrelor a avut în vedere obiectivul C al Cadrului de la Sendai, reducerea pierderilor economice în urma dezastrelor în raport cu PIB-ul mondial până în 2030. 

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău