Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor (ONU)

  • 13 Octombrie 09:06
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor (ONU)

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost iniţiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în vederea promovării unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor, conform www.un.org., scrie Digi24

Marcată în fiecare an la 13 octombrie, ziua sărbătoreşte modul în care oamenii şi comunităţile din întreaga lume îşi reduc expunerea la dezastre şi înţeleg importanţa controlului asupra riscurilor cu care se confruntă.

Potrivit ONU, ediţia din 2019 a evenimentului continuă ca parte a campaniei "Sendai Seven", centrată pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, adoptat la Conferinţa mondială a ONU, de la Sendai, Japonia.

Anul acesta tema Zilei internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor, "Reducerea daunelor provocate de dezastre la infrastructura critică şi întreruperea serviciilor de bază", se va concentra asupra obiectivului D din Cadrul Sendai: "Reduceţi substanţial daunele în caz de dezastru la infrastructura critică şi întreruperea serviciilor de bază".

Având în vedere numărul mare de decese, în special în timpul cutremurelor şi al valurilor tsunami, este deosebit de important să se acorde o atenţie deosebită rezistenţei clădirilor şcolilor şi spitalelor, asigurându-se că regulile de planificare şi codurile de construcţie sunt corespunzătoare pericolului.

Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost desemnată prin rezoluţia 64/200 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care a decis în 2009, marcarea acestei zile în fiecare an la 13 octombrie.

Înaintea acestei decizii, o altă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, 44/236 din 22 decembrie 1989, stabilea ca Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale să aibă loc în cea de-a doua zi de miercuri a lunii octombrie. Ziua trebuia să fie marcată în fiecare an în cadrul Deceniului internaţional pentru reducerea dezastrelor naturale, 1990-1999, indică www.un.org.

La cea de-a treia Conferinţă mondială a ONU privind reducerea riscului de dezastre, care a avut loc în martie 2015, în Sendai, Japonia, comunitatea internaţională a fost avertizată că dezastrele afectează cel mai mult la nivel local şi au un mare potenţial în a provoca pierderi de vieţi omeneşti şi serioase probleme sociale şi economice. Dezastrele cu debut brusc generează deplasarea a milioane de oameni în fiecare an.

Este necesar, în această situaţie, ca la nivel local, capacităţile să fie consolidate de urgenţă. Abordarea Cadrului Sendai are în vedere desfăşurarea de acţiuni orientate pentru reducerea riscului dezastrelor, a riscului de dezastre la scară mică şi la scară largă, cauzate de accidente provocate de om sau din cauze naturale, precum şi a celor legate de mediu, a pericolelor şi riscurilor tehnologice şi biologice.

Campania "Sendai Seven", care s-a axat pe cele şapte obiective ale Cadrului Sendai, a fost lansată în 2016. Primul dintre obiectivele Cadrului Sendai priveşte reducerea mortalităţii în urma dezastrelor. Campania din 2016 viza astfel crearea unui val de conştientizare cu privire la acţiunile întreprinse pentru a reduce mortalitatea din întreaga lume. "Sendai Seven" a fost o oportunitate pentru toată lumea, inclusiv pentru guverne, grupuri comunitare, organizaţii ale societăţii civile, pentru sectorul privat, organizaţiile internaţionale şi cele afiliate ONU, pentru a promova cele mai bune practici la nivel internaţional, regional şi naţional în toate sectoarele, pentru a reduce riscul de dezastre şi al pagubelor.

În 2018, campania desfăşurată cu prilejul Zilei internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor a avut în vedere obiectivul C al Cadrului de la Sendai, reducerea pierderilor economice în urma dezastrelor în raport cu PIB-ul mondial până în 2030. 

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
12,12 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:100 %
Vint:4,6 m/s
Wed
9 °C
Thu
4 °C
Fri
-0 °C
Sat
3 °C
Sun
3 °C

Curs oficial BNM 19 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4006 -0.0217
USD 17.5420 -0.0626
RON 4.0648 -0.0107
UAH 0.7260 -0.0013
RUB 0.2747 -0.0009
Arhivă Radio Chișinău