Zilele Europene ale Patrimoniului, cu genericul „Patrimoniul Durabil”, au debutat cu inaugurarea unei săli renovate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

  • 13 Septembrie 2022 17:14
Zilele Europene ale Patrimoniului, cu genericul „Patrimoniul Durabil”, au debutat cu inaugurarea unei săli renovate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Zilele Europene ale Patrimoniului, care sunt organizate în acest an cu genericul „Patrimoniul Durabil”, au debutat cu inaugurarea unei săli renovate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Oficialii prezenți la eveniment au subliniat impactul destructiv al războiului din Ucraina asupra patrimoniului durabil.

Anul acesta Zilele Europene ale Patrimoniului se desfășoară într-o ambianță de unicat, a declarat ministrul culturii, Sergiu Prodan, în cadrul vernisajului Sălii Natura de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Ministrul a subliniat că efectele războiului din Ucraina asupra patrimoniului au un impact pentru toată umanitatea:

„Pentru că în acest an Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural se desfășoară într-o situație de unicat. Pe de-o parte suntem martorii barbariei și distrugerii patrimoniului cultural din Ucraina, acest război nedrept care distruge fără să aleagă vieți omenești, clădiri de patrimoniu, casele oamenilor”, spune Sergiu Prodan.

Ceremonia de inaugurare a Zilelor Europene ale Patrimoniului a avut loc în Sala „Natura” recent restaurată. Directorul instituției, Petru Vicol, a spus că își propune să restaureze în fiecare an câte o sală a muzeului care se află într-o stare degradată:

„În anul acesta deschidem o sală. După lucrările de reparație și renovare vorbim de sala Natura. O sală care, după cum am mai spus, foarte solicitată de către public. În special de copii. Este un manual de geografie, de zoologie, de biologie, poți să descoperi natura din Rep. Moldova în toată frumusețea ei. Menționez că nu a fost o restaurare clasică, a fost o reparație, deoarece elementele decorative am decis să nu intervenim la ele, lăsându-le pentru un proiect mai amplu de restaurare a acestor clădiri”, menționează Petru Vicol.

Prezent la ceremonie, doctor habilitat, Profesorul Gheorghe Postolache, a spus că muzeul a contribuit mult la promovarea biodiversității și menținerea speciilor în rezervațiile naturale care se află sub egida muzeului:

„Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală contribuie la eficientă a biodiversității plantelor. Conservarea eficientă a plantelor din cadrul rezervațiilor Saharna și Țîpova, în afară de aceasta contribuie la conservarea și prezervarea speciilor din grădina botanică care se află sub egida muzeului”, transmite Gheorghe Postolache.

Zilele Europene ale Patrimoniului au ajuns în acest a Evenimentele din această ediție vor fi centrate pe oameni și locuri, promovând continuitatea și inspirația din tradiții, dar și modul în care patrimoniul construit și cel natural pot contribui la dezvoltarea unui viitor sustenabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău