Zilele Europene ale Mișcării, marcate și în R. Moldova

  • 10 Mai 2016 15:12
Zilele Europene ale Mișcării, marcate și în R. Moldova

Circa 56% din populația Republicii Moldova este supraponderală și 23% din populație are obezitate.

La nivel global, mai mult de 1,9 miliarde de oameni sunt supraponderali și peste 600 de milioane sunt obezi. Unul dintre cei mai importanți factori care cauzează excesul de greutate al populației este lipsa de activitate fizică. Pe 10 mai statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează Zilele Europene ale Mișcării. Cu această ocazie, Ministerul Sănătății informează că și în Republica Moldova va fi organizat un șir de acțiuni de informare despre beneficiul mișcării și alimentației sănătoase pentru prevenirea obezității, transmite IPN.

În perioada 10-21 mai, instituțiile medico-sanitare publice vor organiza ședințe informative, ateliere de lucru și alte activități de promovare a sănătății, cu genericul „Acționați pentru un viitor mai sănătos”. Datele statistice arată că mai mult de jumătate din populația regiunii europene nu este suficient de activă. 6 din 10 persoane cu vârsta de peste 15 de ani nu practică niciodată sau rareori practică activități fizice sau sport. Lipsa de activitate fizică se estimează că ar fi cauza principală, la nivel mondial, pentru 21-25% dintre cazurile de cancer de sân și de colon, 27% de diabet zaharat și circa 30% de boli cardiace ischemice. Excesul de greutate și bolile asociate cu obezitatea reprezintă 7% din totalul costurilor asistenței medicale în țările UE.

În Republica Moldova, Studiul privind prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2013) arată că mai mult de 10% din populația adultă cu vârsta de 18-69 ani nu practică, conform recomandărilor OMS, 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână sau echivalentul ei. La fel, prevalența sedentarismului este mai înaltă în zona urbană față de cea rurală și sporește odată cu vârsta. Același studiu mai arată că în jur de 65% din populație (de vârsta 18-69 ani) consumă mai puțin de 5 porții de fructe și/sau legume, consumul mediu constituind 2 porții/zi.

În Programul național de promovare a sănătății pentru anii 2016 – 2020 unul dintre obiectivele specifice se axează pe reducerea prevalenței inactivității fizice cu 5% către anul 2020 prin promovarea și încurajarea activității fizice zilnice. OMS recomandă pentru adulți cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată (mers pe jos, urcatul scărilor, grădinărit, dans, tenis de masă etc.) sau de cel puțin 75 de minute pe săptămână de activitate viguroasă (înot, ciclism, volei, alergat etc.). Pentru copiii sunt necesare cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată până la intensitate viguroasă în fiecare zi. Pentru a evita creșterea în greutate se mai recomandă limitarea consumului de grăsimi și zahăr, creșterea aportului de fructe și legume, respectarea meselor principale ale zilei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău