Zilele de sărbătoare nelucrătoare plătite, valabile inclusiv pentru salariații din sectorul real al economiei naționale

  • 31 August 2020 10:49
Zilele de sărbătoare nelucrătoare plătite, valabile inclusiv pentru salariații din sectorul real al economiei naționale

Zilele de sărbătoare nelucrătoare plătite sunt valabile pentru toți angajații. Confederația Națională a Sindicatelor Din Moldova (CNSM) susține că tot mai mulți salariați din sectorul real al economiei (domeniul construcției, agriculturii etc.) abordează problema neacordării de către unii angajatori a zilelor de sărbătoare nelucrătoare plătite (stabilie de art. 111 din Codul muncii), aducând drept argument precum că ”aceste ziele de sărbătoare nelucrătoare se referă doar pentru bugetari”, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, în acest context, CNSM precizează că art. 111 din Codul muncii, care statuează acordarea zilelor de sărbătoare nelucrătoare plătite:

a) 1 ianuarie – Anul Nou;

b) 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);

c) 8 martie – Ziua internațională a femeii;

d) prima și a doua zi de Paște conform calendarului bisericesc;

e) ziua de luni la o săptămînă după Paște ( Paștele Blajinilor);

f) 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii;

g) 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei;

g1) 9 mai – Ziua Europei;

h) 27 august – Ziua Independenței;

i) 31 august – sărbătoarea ”Limba noastră”;

i1) 25 decembrie – Nașterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);

j) ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului, nu admite careva excepții în funcție de categoria sau domeniul de activitate al salariaților.

Mai mult decât atât, este de menționat una din completările Codului muncii, adoptată recent prin Legea nr. 115 din 9 iulie 2020, și anume, dispoziția alin. (4) al art. 102 (Durata muncii în ajunul zilelor de sărbătoare nelucrătoare), potrivit căreia ”La unitățile cu flux continuu și la unele lucrări cu regim de muncă neîntrerupt, care nu permit reducerea duratei zilei de muncă (schimbului) din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare, ora/orele de muncă care nu pot fi reduse se consideră muncă suplimentară.”

Cu alte cuvinte, atât art. 102, cât și art. 111 din Codul muncii, consfințesc garanții legale privind zilele de sărbătoare nelucrătoare, pentru toți salariații, inclusiv din sectorul real al economiei naționale. Or, neacordarea zilelor de sărbătoare nelucrătoare de către unii angajatori și, mai cu seamă, atagerea salariaților la muncă în aceste zile, fără acordul lor scris, și, fără a fi remunerați suplimentar, constituie o încălcare gravă a drepturilor și garanțiilor legale ale acestora, care urmează a fi sesizată organelor de supraveghere și control asupra respectării legislației muncii, în vederea aplicării sancțiunilor corespunzătoare potrivit Codului Contravențional (a se vedea disopziliile alin. (1), lit. b) și alin. (3), lit. c) ale art. 55 din Codul Contravențional al Republicii Moldova* nr.218/2008).

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău