Zid la frontieră: Mexicul agită spectrul taxelor vamale

  • 26 Februarie 2017 11:18
Zid la frontieră: Mexicul agită spectrul taxelor vamale

Șeful diplomației mexicane, Luis Videgaray, a avertizat sâmbătă Washingtonul că țara sa va impune taxe vamale asupra anumitor produse importate din Statele Unite, dacă acestea vor pune în aplicare proiectul lor de a impozita importurile din Mexic pentru a finanța zidul de la graniță, relatează AFP.

"Dacă Mexicul va trebui să facă față acestui proiect devenit realitate, și nu unei simple amenințări retorice (...), guvernul mexican va trebui să răspundă", a afirmat Luis Videgaray în declarații difuzate sâmbătă de Radio Formula, scrie AGERPRES.

"Probabil că răspunsul nu va fi să impunem o taxă generală pe toate importurile provenite din Statele Unite, pentru că asta ar penaliza consumatorul mexican, (...) dar să procedăm în mod selectiv", a adăugat el.

Președintele american, Donald Trump, a lansat proiectul său de a construi un zid la frontiera și a promis că va pune să fie plătit de vecinul de la sud, la nevoie taxând banii trimiși de mexicani în țara lor.

De asemenea, Trump a amenințat că va impune taxe pe importul de produse mexicane și va renegocia, chiar abroga Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), care unește Statele Unite, Canada și Mexicul, prea favorabil intereselor mexicane, în opinia sa.

În legătură cu acest subiect, ministrul mexican de externe a afirmat că țara sa este deschisă la discuții despre "anumite aspecte" ale acordului.

De la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, în urmă cu peste o lună, cei doi vecini traversează cea mai gravă criză diplomatică din ultimele decenii.

Pentru a încerca să reducă tensiunea, secretarul de stat american, Rex Tillerson, și colegul său însărcinat cu securitatea internă, John Kelly, au efectuat zilele trecute o vizită la Ciudad de Mexico, unde, printre altele, au fost primiți de președintele Enrique Pena Nieto.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău