Ziarul Național | Zinaida Greceanîi ar fi vinovată de condamnarea R. Moldova la CEDO în dosarul ”Oferta Plus”. A refuzat să execute, timp de 38 de luni, o hotărâre judecătorească (Revista presei)
-
26 Februarie 2020 09:35
Revista presei - 26 februarie.
”Dodon promite că după prezidențiale va propune modificarea Constituției pentru a nu admite un referendum de unire cu România”, titrează Adevărul. ”Igor Dodon revine la o idee pe care a mai lansat-o anterior în spațiul public. Președintele consideră că articolul 142 din Constituție trebuie exclus, pentru că acesta ar permite unioniștilor să organizeze un referendum de unire cu România, lucru care, în opinia lui Igor Dodon, nu există nicăieri în alt stat. De această dată, Igor Dodon promite că va propune Parlamentului modificarea Legii Supreme imediat după prezidențialele din acest an”. Declarațiile au fost făcute la Accent TV, un post de televiziune apropiat socialiștilor.
Europarlamentara Clotilde Armand, membră a Grupului Renew Europe, a declarat pentru Europa Liberă că Republica Moldova trebuie să-și definească clar calea pe care vrea să o urmeze și sugerează că niciunul dintre statele devastate de comunism nu a găsit drumul către dezvoltare în afara Uniunii Europene. ”La Bruxelles există în acest moment o tendință tot mai evidentă de a condiționa acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept, inclusiv în interiorul Uniunii Europene la nivelul nostru, la nivelul statelor membre. Vă dați seama că de această condiționare nu au cum să scape statele din vecinătatea Uniunii Europene, precum Republica Moldova. De modul în care puterea de la Chișinău alege să guverneze va depinde viitorul relațiilor cu Uniunea Europeană și, bineînțeles, volumul fondurilor alocate”, a subliniat deputata Parlamentului European.
Valeriu Vasilică scrie într-un editorial pentru Agenția IPN despre plecarea celor 6 deputați din Partidul Democrat și posibilele cauze al acestei fisuri. ”Una dintre versiunile probabile ar putea fi că fisura este una înscenată, eventual, de același „scenarist”, sau alți scenariști, pentru ca să dea mai multă credibilitate procesului de „refacere”, „resetare”, „curățare” a PDM. Într-adevăr, prin îndepărtarea din partid a celor câteva persoane despre care se spune că erau dintre cele mai apropiate de Vladimir Plahotniuc, (…) societății i-ar putea fi raportată încheierea procesului de resetare a partidului. Sugestia vine chiar de la Andrian Candu, care a anunțat public că a consultat ieșirea din partid cu Vladimir Plahotniuc, iar Candu nu poate fi bănuit că ar spune lucruri necalculate. În același timp, „grupul Candu” care deja vorbește despre proiectul unui nou partid, rămâne înregimentat în politica moldovenească și înzestrat cu pârghii de influență reală a respectivei politici. Să spună cineva că această mișcare nu se aseamănă foarte mult cu amplasarea acelorași ouă în coșuri diferite. S-ar putea ca această presupunere să supere pe cineva care își dorește cu adevărat o resetare reală a PDM. Dar supărarea nu va fi justificată atâta timp cât nu vor exista dovezi reale ale resetării”, subliniază autorul.
Pentru prim-ministrul Ion Chicu „ar fi ok” dacă în fruntea Ministerului Educație, Culturii și Cercetării ar fi democrata Monica Babuc, care anterior a deținut această funcție, notează Cotidianul. Totuși, acesta nu poate spune același lucru despre democratul Vasile Bîtcă la șefia Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Declarațiile au fost făcute la postul de televiziune N4. Totodată, Ion Chicu susține că nu a participat la nicio discuție despre alianțe și coaliții, care ar viza și remanieri în cele două ministere.
Deputatul PDM Nicolae Ciubuc a declarat la TVR Moldova că guvernul nu a reușit să ducă o politică externă tocmai echilibrată în perioada de când Ion Chicu a preluat mandatul.de premier. „Avem macro-finanțările care trebuie să vină în bugetul de stat și văd că întârzie. Acest lucru trezește foarte multă îngrijorare”, a spus Nicolae Cibuc. „Se știe că Igor Dodon este un anti-european la modul practic. Nu vedem că el promovează așa-zisa politică externă echilibrată. De facto, este un anti-european”, a declarat tot la TVR Moldova deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Iar deputatul PSRM Vasile Bolea a subliniat că Ion Chicu s-a întâlnit cu fostul premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, ”ceea ce nu a vrut să facă Maia Sandu. Pe linie externă, ne întâlnim cu partenerii și din Est și din Vest. La fel face și președintele Igor Dodon, Din punctul ăsta de vedere, calificativul Guvernului este unul bun”, a spus Vasile Bolea.
Actualul președinte al Parlamentului și liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, s-ar face vinovată în unul dintre dosarele prin care R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, transmite Ziarul Național. Mai exact, este vorba despre dosarul „OFERTA PLUS SRL vs. Moldova” din anul 2006, în care figurează mai multe persoane, printre care actualul spicher, fostul șef CNA Bogdan Zumbreanu, fostul ministru al Justiției Vitalie Pîrlog și actualul adjunct al procurorului general, Mircea Roșioru. Lista tuturor hotărârilor de condamnare au fost publicate de către Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Potrivit materialelor cauzei, Ministerul Finanțelor, condus pe atunci de Greceanîi, a refuzat să execute, timp de 38 de luni, o hotărâre judecătorească prin care instituția a fost obligată să achite 20 de milioane de lei. Ulterior, acea hotărâre a fost casată prin revizuire «printr-o decizie abuzivă după ce Guvernul a aflat că cererea cu privire la neexecutarea hotărârii a fost depusă la CtEDO.