Ziarul Național: Rezultatele sondajului sunt departe de votul real exprimat la alegerile locale noi din Chișinău (Revista presei)

  • 21 Mai 2018 09:39
Ziarul Național: Rezultatele sondajului sunt departe de votul real exprimat la alegerile locale noi din Chișinău (Revista presei)

„Candidații la funcția de primar al Chișinăului, „NEDREPTĂȚIȚI” de SONDAJE, titrează Ziarul Național, contabilizând cu cât au GREȘIT în privința lui Ceban, Năstase sau Radu sondajele de opinie care au curs gârlă de la începutul lunii mai curent, fiind realizate atât de companii cu renume, cât și de organizații sociologice abia cunoscute.

Toate rezultatele anunțate sunt, însă, departe de votul real, exprimat la alegerile locale noi din Chișinău. Deși sondajele îi anunțau favoriți ai cursei electorale pe socialistul Ion Ceban și independenta Silvia Radu, în turul doi de scrutin se vor bate Ion Ceban cu candidatul PDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase. Deși în cazul celor doi procentajele din sondaje sunt mult mai mici decât rezultatele reale ale votului, Silvia Radu a primit aproape în toate sondajele mai multe voturi decât a acumulat, scrie Ziarul Național.

Aceeași publicație vede scrutinul de ieri din Chișinău și ca pe o BĂTĂLIE A  GENERAȚIILOR. Numărul chișinăuenilor cu vârsta de până la 40 de ani care au mers la secțiile de vot NU reprezintă nici măcar o treime din numărul total al alegătorilor, reține publicația. Din cei peste 225 de mii de chișinăueni care au mers la vot, cei mai mulți 74 687, au fost cei cu vârsta între 56 și 70 de ani și peste 22 de mii de cetățeni de peste 71 de ani. Cei cu vârsta între 41 și 55 de ani au constituit 55 679 de persoane. Tinerii au fost mai puțin interesați de alegeri. Cei cu vârste de 18 - și 40 de ani - peste 70 de mii de persoane și-au exercitat astăzi dreptul la vot, sau 31,9% din numărul tuturor alegătorilor.

Comentând prezența la vot în municipiul Chișinău, Timpul descrie situația ca  foarte GRAVĂ. La închiderea secțiilor de votare, în municipiul Chișinău prezența a fost de 35,5 la sută. Potrivit specialiștilor situația este foarte gravă și mult mai rea decât la alegerile locale anterioare. La acest scrutin s-au prezentat foarte puțini tineri și multe persoane trecute de 56 de ani, reține și Timpul

Potrivit portalului Cotidianul.md alegerile de ieri au fost „Ziua unei mari înfrângeri pentru Plahotniuc”, după cum titrează publicația. „Contrar tuturor percepțiilor grosolan create pe parcursul a 2 luni de zile, Andrei Năstase a intrat detașat în turul 2 al alegerilor din Chișinău, având un scor aproape dublu față de cel al Silviei Radu. Și chiar dacă Andrei Năstase nu a devenit primar de Chișinău și pornește cu șansa a doua în acest moment, infuzia extraordinară de moral pe care a primit-o dreapta unită după acest rezultat se poate dovedi decisivă, atât pentru turul 2, cât și pentru parlamentarele din toamnă, scrie Cotidianul.

Candidata lui Șor, figurantă în raportul Kroll, aleasă primară din primul tur la Jora de Mijloc, titrează Ziarul de Gardă. Marina Tauber, vicepreședinta Partidului ȘOR și figurantă în raportul companiei Kroll referitor la furtul miliardului, a fost aleasă primară a comunei Jora de Mijloc. Pe parcursul zilei, observatorii Promo-Lex au sesizat despre mai multe încălcări în Jora de Mijloc, inclusiv despre transportarea organizată a alegătorilor. În toate cele patru secții de votare deschise pe teritoriul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei, observatorii și reprezentanții Partidului „Șor” au filmat și fotografiat procesului electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău