Ziarul Național: Reprezentanții MAEIE nu au avut acces la piloții moldoveni aflați la Moscova, însă NTV-ul – da (Revista presei)

  • 13 Februarie 2019 09:09
Ziarul Național: Reprezentanții MAEIE nu au avut acces la piloții moldoveni aflați la Moscova, însă NTV-ul – da (Revista presei)

Reprezentanții MAEIE nu au avut acces la piloții moldoveni aflați la Moscova, însă NTV-ul – DA, titrează Ziarul Național. Piloții moldoveni, aduși zilele trecute din Afganistan la Moscova, au acordat un interviu postului de televiziune NTV din Rusia. Cei doi bărbați, Lionel Buruiană (a.n. 1982) și Mihai Crihana (a.n. 1965), aduc mulțumiri șefului statului Igor Dodon pentru că sunt acum în siguranță. Piloții aflați în custodia unui ONG care aparține fiului procurorului general din Rusia, Igor Ciaika, spun că se simt mai bine.

Acum e mai bine, slavă Domnului, ne tratăm, am dat analizele, am fost consultați de specialiști. Ne revenim fizic și psihologic, încercăm să uităm aceste torturi, această frică. Acum suntem în libertate și le mulțumim tuturor celor care a contribuit: președintelui R. Moldova, Igor Dodon, conducerii Federației Ruse, domnului Ciaika. Fără acești oameni noi nu am fi fost acum aici”, au spus cei doi pentru postul NTV.

Ziarul Național subliniază că reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au încercat astăzi să-i aducă pe cei doi acasă, însă reprezentanții ONG-ului condus de Ciaika nu le-au permis acestora să ia legătura cu piloții. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că-i ține ostatici pe cei doi la Moscova.

Portalul Deschide.md scrie despre legăturile dintre Igor Dodon și fiul procurorului general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, care este și co-președintele Asociației „Delovaia Rossia”. Tot Igor Ciaika este cel care și-a manifestat interesul să deschidă o așa numită fermă de criptomonede, lucru despre care a vorbit și separatistul Krasnoselski motivând că intenționează să aprobe o astfel de lege pentru investitorii ruși. Despre Igor Ceaika se spune că ar fi proprietarul unui business de miliarde, legat în întregime de contracte de stat.

Alegerile din Moldova: O oportunitate pentru Transnistria și Rusia, titrează Evenimentul Zilei, care citează o analiză semnată de Denis Cenușă și publicată, recent, de Institutul pentru Studii de Politică Internațională din Italia. Pentru prima dată, după mai bine de două decenii de independență, zona separatistă a obținut șansa de a influența politica moldoveană din interior, atenționează expertul. În urma reformei electorale din iunie 2017, regiunea va avea reprezentanți în Parlamentul Republicii Moldova. El consideră că, după aproape nouă ani de majoritare parlamentară proeuropeană, forțele proruse au șanse reale să sărbătorească o victorie. Dacă acestea obțin posibilitatea de a forma viitorul guvern, atunci ar putea fi pusă în aplicare ideea sugerată de Rusia de “federalizare” a Republicii Moldova, ca modalitate de soluționare a conflictului.

Ziarul de Gardă publică un reportaj foto despre Chișinăul electoral. Capitala este împânzită cu panouri electorale pe care apar fețele candidaților, slogane electorale și promisiuni ale celor care vor să conducă țara în următorii patru ani.

Alegeri parlamentare sau locale? Nici candidații nu știu! – titrează Timpul, care denunță faptul că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, candidații pe circumscripții vorbesc doar despre rezolvarea problemelor locale: drumuri, canalizare, parcuri, curți, utilități etc. Potrivit autorului, e ceva, la prima vedere, normal, pentru că „Republica Moldova” nu e decât o provincie, iar preocupările oamenilor de aici, inclusiv ale celor care se autointitulează „clasă politică" sunt eminamente provinciale.

Prin urmare, candidații nu fac decât să răspundă unor cerințe ale alegătorilor, dar și să-și dea frâu liber propriilor preocupări. Ei atâta știu, atâta înțeleg, mai mult acolo nu e. Temele principale ar trebui să fie legate de probleme precum regiunea transnistreană, integrarea europeană, comerțul exterior, investițiile străine, NATO, viziuni strategice asupra dezvoltării economice pe termen mediu și lung. E normal ca, în campania electorală, să existe și subiectul reunirii cu România, pentru că doar așa ne vom putea așeza într-o normalitate, subliniază Timpul.

sursa foto: ziarul național

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău