Ziarul Național: Plahotniuc a fugit, dar sistemul oligarhic este încă intact, puternic și își așteaptă noul sau poate vechiul stăpân (Revista presei)

  • 18 Iunie 2019 09:35
Ziarul Național: Plahotniuc a fugit, dar sistemul oligarhic este încă intact, puternic și își așteaptă noul sau poate vechiul stăpân (Revista presei)

„Plahotniuc a fugit din țară, dar sistemul oligarhic este încă intact, puternic și își așteaptă noul sau poate vechiul stăpân. În R. Moldova totul e posibil, scrie Victor Chirilă, într-un articol din Ziarul Național. În opinia sa, nu Plahotniuc a creat sistemul oligarhic, ci sistemul l-a creat și propulsat pe acesta în vârful piramidei sale, iar sistemul este emanația societății în care trăim.

Nu vom zdruncina sistemul oligarhic atât timp cât economia va fi dominată de monopoluri controlate/instrumentate de cei de la putere, cât statul de drept va rămâne unul butaforic, cât vom avea o justiție aservită puterii, cât politicienii vor proteja pe corupții loiali lor, cât partidele politice vor fi finanțate din exterior sau din banii economiei tenebre, cât partidele politice vor rămâne niște cochilii pentru grupurile clientelare sau interesele străine... Autorul mai atenționează că revenirea lui Renato Usatîi în țară, cu pompă și nestingherit de nimeni, nu este deloc de bun augur pentru dezoligarhizarea țării.... Populismul lui va destabiliza și mai mult R. Moldova, subliniază Victor Chirilă în Ziarul Național.

Dodon se întreabă de ce Usatîi a venit în Moldova când „justiția e încă sub Plahotniuc”  - titrează Cotidianul. El nu exclude presupunerile unor analiști că Usatîi ar veni să destabilizeze coaliția de guvernare. El se mai întreabă cum e posibil ca procurorii care au cerut arestarea sa, tot ei să-l elibereze? Fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, care a intrat duminică în Republica Moldova, a fost pus în libertate după ce a petrecut mai multe ore la audieri, în fața procurorilor. El este vizat în mai multe dosare penale.

Citat de Adevărul, Igor Dodon susține că deține informația precum că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și președintele Partidului Șor, Ilan Șor, au părăsit împreună Republica Moldova, prin Transnistria, înainte ca democrații să anunțe că se retrag de la guvernare. Potrivit șefului stafului, nici conducerea PDM și nici cea a Partidului Șor nu știau de plecarea liderilor săi. Cei doi ar fi părăsit țara fără a-și înștiința partidele.

„Plahotniuc nu mai este la guvernare și Maia Sandu a rămas la ora actuală singură la braț cu oamenii lui Putin, comentează Petru Bogatu într-un editorial pe Deschide.md. Autorul se întreabă dacă regimul antidemocratic de la Moscova are vreun interes ca Republica Moldova să devină un stat efectiv democratic, civilizat și pluralist? Potrivit comentatorului, socialiștii (rușii) vor tolera coaliția cu blocul ACUM atât timp cât vor avea nevoie să se înșurubeze temeinic în teaca puterii. În locul justiției lui Plahotniuc a venit justiția lui Dodon mult mai nocivă, pentru că va fi aservită direct Kremlinului”, scrie Petru Bogatu.

PD va încerca să saboteze noua putere, de aceea, dacă nu–și doresc să fie o guvernare butaforică, pentru noua putere e absolut necesar să elibereze instituțiile statului de oamenii foștii puteri, scrie Tribuna.  Noua putere trebuie să-și stabilească clar strategia în raport cu PDM. Capacitățile și forța acestui partid nu trebuie subestimate. Democrații rămân o forță de temut cu șanse reale de revanșă. Subestimarea PDM ar fi o greșeală fatală a noii puteri”, scrie Tribuna.md.

Tribuna publică un editorial despre „diferența între Speranța oamenilor și Speranța politicienilor”. Politicienii deja au câștigat. Speranța lor s-a realizat. Acum se naște altă speranță – să nu piardă ceea ce au câștigat, dar să înmulțească și să crească. Sandu și Năstase au luptat pentru putere. Pentru dreptul de a decide. Și le-au primit. Probabil nu în măsura în care le-au dorit – dar au primit mult. Oamenii, deocamdată, au câștigat doar Speranța. Oamenii speră că Sandu va fi diferită de Filip, că va fi mai bună. Că miniștrii noi sunt competenți și cu bun simț. Că vor fi cinstiți. Că vor dedica timpul și energia pentru a dezvolta Moldova și a crește bunăstarea oamenilor. Totodată autorul subliniază că Speranța este volatilă, astfel, politicienii au puțin timp”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău