Ziarul Național | N.Negru: Partidele unioniste nu-și pot permite luxul de a diviza alegătorii unioniști nici chiar în două părți (Revista presei)

  • 10 Mai 2021 13:37
Ziarul Național | N.Negru: Partidele unioniste nu-și pot permite luxul de a diviza alegătorii unioniști nici chiar în două părți (Revista presei)

Revista presei - 10 mai 2021.

UE/Ajutați de Polonia, locuitorii din Onișcani și-au creat „condiții ca la oraș” – scrie GAZETA DE CHIȘINĂU. După ani de așteptare, circa 90% dintre gospodarii din Onișcani s-au conectat la sistemul de canalizare din localitate. Cu ajutorul financiar al Poloniei, cu sprijinul autorităților publice locale, dar și prin contribuția proprie, sătenii au renunțat la veceul din fundul curții și la haznaua care trebuia golită periodic de apele uzate. Din anul 2014, viața oamenilor din Onișcani, raionul Călărași, a devenit mai ușoară. De când au canalizare și stație de epurare în sat, localnicii nu-și mai aruncă apele uzate în râu sau ogradă. „Avem toate condițiile. E ca la oraș. Acum și veceu avem în casă. Înainte aduceam apă de la fântână, iar acum avem apeduct”.

Partidele unioniste nu-și pot permite luxul de a diviza alegătorii unioniști nici chiar în două părți, atenționează comentatorul politic Nicolae Negru într-un editorial din ZIARUL NAȚIONAL, în contextul în care AUR a fost înregistrat la Chișinău, iar Octavian Țâcu a fost ales președinte interimar al filialei PMP în R. Moldova. Pericolul ca voturile să se împartă în număr egal și ambele formațiuni, PUN și AUR, să nu treacă pragul d acces în Legislativ nu se exclude. Numai o singură lista națională îi va încuraja pe unioniști să iasă la vot și va putea concentra cele mai multe voturi unioniste, subliniază autorul. În mod logic, de acum înainte, în cazul în care AUR atrage partidele MP Unirea, problema unei singure liste electorale ar trebui să se simplifice, doi lider se pot înțelege mai ușor decât patru sau cinci. Dacă liderii locali nu sunt capabili să depășească orgoliile, supărările și frustrările personale, misiunea de a uni partidele unioniste din R. Moldova trebuie să și-o asume liderii formațiunilor naționale, Traian Băsescu, Cristina Diaconescu, pe de o parte, și George Simion, Claudiu Târziu pe de celaltă parte. Și liderii de la București, și cei de la Chișinău trebuie să îngroape securea rivalității, dându-și mâna pentru cauza românismului, scrie Nicolae Negru în ZIARUL NAȚIONAL.

Pe teritoriul URSS a fost confecționată spada fascistă care a fost ridicată asupra lumii”, susține istoricul Anatol Petrencu, în Lecția de Istorie de la TVR Moldova, citat de ZIARUL NAȚIONAL. După Primul Război Mondial, Germaniei i s-a interzis orice activitate militară, iar sovieticii le-au instruit „cadrele” naziștilor, le-au confecționat pe teritoriul ei și l-au încurajat pe Hitler să declanșeze cea de-a doua conflagrație mondială, Stalin fiind convins că așa va fi realizată revoluția bolșevică mondială. „Pe teritoriul URSS a fost confecționată spada fascistă care a fost ridicată asupra lumii. Mașinăria militară germană, după Primul Război Mondial a fost refăcută pe poligoanele din URSS, puse la dispoziție comandanților germani de către Iosif Stalin. URSS avea nevoie de un nou război mondial pentru a netezi calea spre comunismul mondial cu ajutorul lui Hitler, care urma să îngenuncheze Europa. Stalin ca și Lenin era convins că războiul mondial este mama revoluției bolșevice mondiale”, explică istoricul.

Marșuri pe timp de pandemie. De „Ziua Victoriei” cu fanfare, panglici negru-oranj și steaguri – titrează ZIARUL DE GARDĂ. Mai mulți oameni din Chișinău și din raioanele țării s-au adunat pentru a marca „Ziua Victoriei”. Din imaginile făcute publice se vede că deși e pandemie oamenii nu întotdeauna au respectat distanța și nu toți aveau măști sau le purtau incorect.

Iar EUROPA LIBERĂ publică un reportaj de la Blajini în pandemie. Mii de locuitori ai Chișinăului au mers la cimitirele din capitală, în pofida pandemiei de Covid-19. Totuși, cimitirele nu au fost la fel de aglomerate ca în alți ani – autoritățile locale nu au organizat transport public gratuit, pentru a evita aglomerațiile. Autoritățile municipale au decis în ultimul moment să deschidă cimitirele, chiar dacă inițial au anunțat că acestea vor rămâne închise de blajini, la fel ca anul trecut, pentru a preveni extinderea pandemiei de Covid-19… Autoare reportajului observă că „alături de „sectorul nou” este un „cartier” cu morminte proaspete. Aici pe cruci sunt trecuți anii 2020 și 2021. Sunt morminte apărute în perioada pandemiei. Iar cei care le îngrijesc trădează prin gesturile lor o durere încă vie pentru pierderea celor dragi”…

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău