Ziarul Național/ N.Negru: „Maia Sandu i-a lăsat lui Dodon o pârghie puternică – Executivul – pe care acesta nu a ezitat să o folosească pentru a amâna dizolvarea Parlamentului” (Revista presei)

  • 02 Aprilie 2021 09:45
Ziarul Național/ N.Negru: „Maia Sandu i-a lăsat lui Dodon o pârghie puternică – Executivul – pe care acesta nu a ezitat să o folosească pentru a amâna dizolvarea Parlamentului” (Revista presei)

Revista presei - 2 aprilie 2021.

Fake după fake”, își întitulează Nicolae Negru editorialul din Ziarul Național. „Premieră mondială – primul „lockdown” fake, al cărui singur scop este amânarea anticipatelor”, astfel a comentat un deputat PAS instituirea stării de urgență în Republica Moldova, fără stabilirea măsurilor corespunzătoare unei stări de urgență. Dacă mai luăm în calcul și faptul că, acum trei săptămâni, Dodon se pronunța categoric împotriva carantinei recomandate de Consiliul Suprem de Securitate, deducem că schimbarea de macaz a socialiștilor este legată de posibila dizolvare a Parlamentului, după ce Maia Sandu a cerut avizul Curții Constituționale în această privință. Deși are dreptate, deputatul pasist s-a cam grăbit cu etichetarea. Râde hârb de oală spartă, se spune în asemenea cazuri. Cu același succes, putem vorbi despre „premieră mondială” și „fake” în legătură cu desemnarea și (ne)votarea guvernului Nataliei Gavrilița, care a cerut de la tribuna Legislativului să nu i se acorde vot de încredere. (…) Maia Sandu i-a lăsat lui Dodon o pârghie puternică – Executivul – pe care acesta nu a ezitat să o folosească pentru a amâna dizolvarea Parlamentului cu, cel puțin, două luni. Așa e: muntele situației de urgență a născut un șoricel, dacă e să ne referim la restricții, dar socialiștii nici nu au nevoie de mai multe restricții, căci ar lovi în intențiile de vot pentru PSRM. Oricum, confruntarea e în toi și mai e până la deznodământ (ziua alegerilor), așa că ne putem aștepta și la alte surprize, alianța Dodon-Șor-Plahotniuc avându-l la dispoziție pe Ciocoi și alți „ciocoi”, opinează editorialistul.

Starea de urgență a fost introdusă nu în interesul cetățenilor, ci în interesul celor doi politicieni - Dodon și Maia Sandu”, afirmă deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, citat de Adevărul. „Pe 13 martie Consiliul Suprem de Securitate recomandă introducerea stării de urgență și unui lockdown pe perioada de 2 săptămâni. Guvernul a ignorat propunerea CSS. Dar președintele a avut atribuțiile necesare să înainteze la Parlament solicitarea introducerii stării de urgență cu anexarea unui plan detaliat de măsuri antipandemice și social-economice privind sprijinul populației și business-ului. Au trecut 17 zile și rolurile s-au inversat. Guvernul interimar subit naște într-o seară ideea stării de urgență, iar doamna Sandu și deputații PAS îl critică și propun amendamente, care în mod normal cu 15 zile în urmă ar trebui să fie partea componentă a planului șefului statului. Ce este asta, dacă nu iresponsabilitatea crasă și jocuri politice?” a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

TV8 a publicat un fotoreportaj în care constată: „Nicio schimbare după instituirea stării de urgență în Moldova. Terasele și aleile din Capitală, aglomerate”. Jurnaliștii au observat mai mulți oameni care au invadat aleile din Capitală. Majoritatea nu purtau mască, deși, conform deciziei CNESP din 19 martie, masca trebuie purtată atât în spații închise cât și în cele deschise.

Donație sau business? Rusia ar intenționa să OFERE R. Moldova un lot de vaccin „Sputnik V”, însă nu spune că ar fi vorba de intervenția lui Dodon”, titrează Ziarul Național. Viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a declarat în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Socolan, că Moscova va livra, „în timpul apropiat”, un lot de vaccin anti-COVID-19. Oficialul rus nu a precizat câte doze de vaccin urmează să fie livrate și nici nu a precizat dacă e vorba de o donație sau de vânzarea vaccinului, subliniază sursa citată.

La același subiect, Cotidianul scrie că Igor Dodon, aflat la Moscova, a anunțat o donație de 180 de mii de doze de vaccin Sputnik V, iar o treime vor merge în Transnistria. Dodon a făcut acest anunț după o întrevedere cu Dmitri Kozak, șeful adjunct al administrației Kremlinului și reprezent al președintelui rus pentru relațiile cu Republica Moldova. „În plus, i-am informat pe partenerii ruși cu privire la disponibilitatea părții moldovenești de a cumpăra de urgență cel puțin 500 de mii de doze de vaccin Sputnik-V în cadrul procedurii de achiziție publică lansată de Guvernul Republicii Moldova”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Deocamdată nu este clar de ce Dodon afirmă că în cadrul licitației se vor procura anume vaccinuri Sputnik V, în condițiile în care o decizie privind proveniența serului nu a fost luată, observă Cotidianul.

Iar Gazeta de Chișinău atrage atenția că „Socialistul Dodon și separatistul Krasnoselski, împreună la Moscova, după Sputnik V. E posibil să fi plecat cu același avion de la Chișinău”.

A apărut din nou în lumina reflectoarelor Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului și fost coechipier al fugarului oligarh Plahotniuc”, remarcă în tabletat sa pentru Europa Liberă, scriitorul Iulian Ciocan. „Candu a postat o fotografie în care i se administrează un vaccin în România. Deputatul îi îndeamnă pe toți moldovenii cu cetățenie română să meargă pentru vaccinare în România deoarece Moldova e o țară fără guvern și, parcă, fără Președinte. E ca și cum Candu ar avea grijă de moldoveni și ar veni cu o soluție într-o perioadă complicată. Impresia mea e că Andrian Candu are grijă în primul rând de sine și de imaginea sa. Soluția pe care ne-o propune nu e a lui, ci a statului român. (…) Căci întrebarea cea mai importantă e asta: dar ce soluție are Candu și alți coloși din parlament pentru moldovenii fără cetățenie română? Lor ce le propune Candu cel vaccinat?”, se întreabă autorul.

Ziarul de Gardă publică mărturii ale mai multor asistenților medicali, după un an de pandemie. Angela Covaș lucrează în domeniul medical de 32 de ani și spune că 2020 a fost unul dintre cei mai grei ani. Ea a relatat un caz ce a marcat-o, al unui pacient de 39 de ani, care și-a pierdut viața. „Ne apuca de mână și spunea: „Eu văd ce se face în jur și eu înțeleg tot, înțeleg ce va fi și cu mine”. Noi, toată echipa, l-am plâns. El nu a ieșit… Asta e cea mai complicată trăire. Noi ne rugăm ca ei să se întoarcă sănătoși la familii”, a mărturisit asistenta. „Când îți vezi rudele la Reanimare, simți cum se duce pământul de sub picioare”, spune un alt asistent medical, Gheorghe Balan, în vârstă de 26 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău