Ziarul Național / Nicolae Negru: Ultimatumul lui Putin sau Yalta 2 (Revista presei)

  • 21 Decembrie 2021 09:41
Ziarul Național / Nicolae Negru: Ultimatumul lui Putin sau Yalta 2 (Revista presei)

Ultimatumul lui Putin sau Yalta 2. Într-un editorial semnat pentru Ziarul Național, Nicolae Negru se întreabă dacă Rusia vrea într-adevăr să pornească un război, după comasarea trupelor la granița cu Ucraina sau e doar un bluff și că se va mulțumi cu recunoașterea anexării Crimeii.

Autorul observă că agresivitatea sporită a Rusiei se manifestă nu doar față de Ucraina. După șantajul „Gazprom”-ului, sare în ochi și implicarea demonstrativă, sfidătoare a Moscovei în așa-zisele alegeri ale așa-zisului președinte al separatiștilor transnistreni, trimițind la Tiraspol un desant de deputați, politologi, jurnaliști... Nu numai Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, nu numai Igor Dodon, aflat în solda Rusiei (ați observat că PSRM a renunțat la „limba de stat”, se afișază numai cu limba rusă?), ci și Mitropolitul Valdimir care se pretinde al „Întregii Moldove”, dar e subordonat Patriarhiei Ruse, a mers să-l felicite pe reprezentantul companiei „Șerif”.

În opinia lui Nicolae Negru, nu este exclus ca Moscova să încerce să dicteze Occidentului o soluție convenabilă a problemei transnistrene, „la pachet” cu securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Acesta atrage atenția că guvernarea PAS trebuie să fie pregătită de orice scenarii, să nu uite că nu numai Ucraina, ci și Republica Moldova este parte a „Rusiei istorice”, din punctul de vedere al lui Putin. „Neutralitatea” cu trupe ruse pe teritoriu poate deveni o capcană din care nu vom putea scăpa de sine stătător.

Jurnal.md amintește despre participarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, la așa numita „inaugurare” a liderului de la Tiraspol. Expertul Watchdog Valeriu Pașa a opinat că vizita ambasadorilor în Federația Rusă la așa numita inaugurare este o practică obișnuită, prin care se încearcă a oferi o legitimitate regimului de acolo „Pentru ei este o practică obișnuită ca după așa numitele alegeri din regiunea transnistreană să ofere o legitimitate regimului de acolo. Faptul că asta se întâmplă acum, așa obraznic, face parte dintr-o serie de acțiuni a Federației Ruse în raport cu noul Guvern din Republica Moldova. Maia Sandu și Guvernul PAS sunt într-o situație deloc simplă când vine vorba de relația bilaterală cu Federația Rusă, pentru că în două campanii consecutive acest partid a promis o relație constructivă, neconflictuală cu Federația Rusă, bazată pe interesele cetățenilor din Republica Moldova. Maia Sandu și PAS nu-și permit luxul unor gesturi dure, neprietenoase în raport cu Federația Rusă, pentru că ei la Moscova nu au prieteni. Federația Rusă încearcă să saboteze deschis acest guvern prin toate acțiunile sale”, a declarat expertul citat de jurnal.md.

Europa Liberă publică un interviu cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, în care se vorbește și despre rezultatul alegerilor de la Bălți. El crede că eșecul acestor alegeri e până la urmă al sistemului în care trăim. „Pe de o parte, cetățeni manipulați și influențați de cadouri, bani etc., instituții care nu și-au făcut la timp treaba și nu au intervenit la timpul potrivit și dezamăgirea cetățenilor care într-un final este justificată. Este greu să-i explici unui cetățean care a primit ceva sau mai puțin este sofisticat să înțeleagă că ăștia foloseau bani, finanțau, plăteau anumite lucruri și nu le raportau. Ironia sorții, de obicei, marii, prea tare spus marii, bandiții-bandiți, șmecherii-șmecheri se prind la lucruri mărunte”.

Ziarul de Gardă face o trecere în revistă a CV-ului lui Nicolae Grigorișin, care a câștigat alegerile de la Bălți. Potrivit ZdG, Grigorișin a  apărut pe scena politică din Republica Moldova odată cu Renato Usatîi în 2014. Tot atunci, Grigorișin a devenit șeful filialei Partidului Nostru la Bălți, partid condus de Usatîi, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă. „Nicolai Grigorișin era în 2015 unul dintre cei mai săraci candidați la postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Oficial, acesta nu deținea nimic și nu avea nici un fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin era de aproape două mii de lei pe lună, banii câștigați din afaceri de soția actualului consilier, scria anticorupție.md. La un an după alegeri, Grigorișin arată în declarații ca un veritabil baron local: e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-4,76
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău