Ziarul Național / Nicolae Negru | „Șantajul și bluful Gazpromului” (Revista presei)

  • 26 Octombrie 2021 09:29
Ziarul Național / Nicolae Negru | „Șantajul și bluful Gazpromului” (Revista presei)

Problema aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova este în continuare în atenția presei de la Chișinău.

Într-un editorial pentru Ziarul Național, intitulat „Șantajul și bluful Gazpromului”, autorul Nicolae Negru opinează că este puțin probabil că Gazprom va închide robinetul.

Putin blufează, șantajul său meschin seamănă a răzbunare personală, scopul său e să demonizeze și să obțină căderea acestui guvern. Amenințând că va lăsa Republica Moldova fără gaze, el știe că îi condamnă la îngheț pe transnistreni, că ruinează industria rămasă dincolo de Nistru, Uzina Metalurgică, Centrala de la Cuciurgan... Restul teritoriului nu va îngheța, gaze vor veni din Ucraina, România, Polonia, UE în general. Și Germania, și SUA ar trebui să se simtă responsabili de comportamentul Rusiei, căci Putin nu ne-ar fi șantajat, dacă nu exista Nord Stream 2... Dar cine va plăti pentru transnistreni? Nu cumva Gazpromul?”, concluzionează autorul.

Despre criza gazelor naturale scrie și jurnal.md, care notează că „Activitatea șefului de la Moldovagaz va fi evaluată”, citându-l pe deputatul Radu Marian. Acesta declară că brusc se invocă o anumită datorie, despre care nu e clar de unde apare, cum s-a contabilizat. „Trebuie să avem un audit extern la Moldovagaz. Se cere să plătim toată datoria acumulată din 1994. Întrebările ce țin de activitatea lui Vadim Ceban sunt legitime și nu doar a lui, dar și ale conducerilor precedente. Sunt sigur că ele vor fi evaluate de autorități. Acum nu pot să mă expun, cel mai bine ar fi să se expună Guvernul, ministerul”, spune deputatul.

Portalul informațional veridica.ro comentează anunțul lui Igor Dodon despre retragerea din politică, vorbind despre Fenta lui Dodon: dezertarea aparentă din politica internă și „defectarea” la Moscova. Autorul comentează că în realitate, nu va fi deloc o retragere, ci mai degrabă un pas în lateral în perioada în care opoziția pro-rusă de la Chișinău este lipsită de orice putere. Popularitatea lui Dodon este de ceva vreme într-o scădere constantă. A pierdut prezidențialele în noiembrie 2020 și parlamentarele anticipate din iulie 2021. Ultimele două eșecuri i-au fost fatale în ochii Moscovei care vrea să-i găsească fie înlocuitor, fie să-i înlocuiască cu totul partidul, care patronează zona de centru-stângă politică prorusă de la Chișinău de circa zece ani. Deocamdată, Moscova tatonează terenul și nu a luat o încă decizie în ceea ce privește viitoare structură a leadership-ului formațiunii care îi va reprezenta interesele la Chișinău. Fie urmează un rebranding și o aparentă nouă conducere a PSRM-ului, fie acesta se va destrăma. Există analiști la Chișinău care cântă deja prohodul Socialiștilor în forma actuală. Dar mai sunt și alții care cred că deocamdată jocul lui Dodon este să țină ocupat acest culoar politic de stânga pro-rusă de la Chișinău și să încerce să-i convingă pe cei de la Moscova că nu este un lider expirat și o „mână moartă”, potrivit editorialului de la veridica.ro.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău