Ziarul Național | Nicolae Negru: Relațiile româno-române vor trebui să treacă inevitabil printr-un test de sinceritate ( Revista presei)

  • 13 Decembrie 2021 12:40
Ziarul Național | Nicolae Negru: Relațiile româno-române vor trebui să treacă inevitabil printr-un test de sinceritate ( Revista presei)

Nicolae Negru observă în Ziarul Național lmbajul metaforic, care atinge coardele sensibile în sufletele unioniștilor de pe ambele maluri ale Prutului, folosit în discursul său de săptămâna trecută la București premierul Natalia Gavriliță. Descriind perspectiva relațiilor între „maluri”, pe care le gestionează la etapa dată, tehnocrata Natalia Gavrilița a afirmat că . „Avem șansa istorică să transformăm comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea, la propriu și la figurat, de noi poduri….”, a declarat Gavrilița după întâlnirea cu premierul României, Nicolae Ciucă. „Drumul spre Europa este în mod natural prin România și o prioritate absolută este ca, până în 2024, să realizăm interconectarea sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova”, a mai spus ea. Pe cât de sinceră însă a fost prim-ministra noastră?, se întreabă Nicolae Negru. Deși Republica Moldova a mai avut guverne proeuropene și a mai trecut prin crize asemănătoare celei din această toamnă (de altfel, în ambele cazuri, tot România ne-a venit în ajutor), predecesorii Nataliei Gavrilița nu au manifestat suficientă voință pentru a realiza proiectele necesare, care să asigure independența energetică, să consolideze „statalitatea” și relațiile cu România, subliniază autorul. E grăitor faptul că ei nici măcar nu au valorificat întreaga sumă oferită de Guvernul României, accesând timp de aproape zece ani doar 32 de milioane de euro. De ce? Din orgoliu provincial, „statalist”? Ca să dureze, o „cooperare” trebuie să fie, în primul rând, corectă. Așa că pentru a se dezvolta, a ieși din cadrul inerțial de azi, relațiile româno-române vor trebui să treacă inevitabil printr-un test de sinceritate, conchide Nicolae Negru.

Octavian Țîcu își acceptă DEMISIA din fruntea Partidului Unității Naționale și nu va merge la Congresul PUN, scrie Ziarul Național. Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, s-a împăcat cu ideea că va trebui să predea ștampila formațiunii, după ce Biroul Politic al formațiunii, întrunit vinerea trecută, i-a cerut să demisioneze și, totodată, a convocat congresul extraordinar. Țîcu spune că în spatele deciziei ar sta secretarul general al formațiunii, Anatol Șalaru, și vicepreședintele Ana Guțu. Octavian Țâcu afirmă că Anatol Șalaru, împreună cu Ana Guțu, au îngropat pentru o anumită perioadă unionismul în R. Moldova. Au anihilat un partid, care putea deveni o alternativă actualei guvernări. Nu în unirea unioniștilor e soluția Unirii cu România. Acest lucru e o utopie”, a declarat Țîcu într-un live pe Facebook.

„Republica Moldova se zbate între un concept și altul. Dar cred că, în cele din urmă, autoritățile și cetățenii au ales calea cea bună”, a afirmat într-un interviu pentru „Europa Liberă Moldova” Constantin Borovoi, în trecut persoană de primă mărime în isteblishmentul rus, în prezent expatriat în Statele Unite.

Fiind solicitat să se expună referitor la posibilele căi de evoluție a lucrurilor în Moldova, Konstantin Borovoi a remarcat: „Avem doar două scenarii posibile. Un model este cel „modelul baltic”: o economie complet deschisă, concurență deplină, iar, drept urmare, respectarea drepturilor omului, democrație, întreaga gamă de libertăți și, evident, impozite mici. Cel de-al doilea model este „modelul sovietic” - modelul Ucrainei din trecutul recent, modelul Moldovei din trecutul recent. Este vorba de un soi de autoizolare artificială, un fel de „patriotism” prost înțeles, când companiilor occidentale nu li se permite să intre pe piață. Cum se spunea în Rusia: „Noi nu vrem să fim o colonie energetică a Occidentului!". Iar, în consecință, se confruntă acum cu o economie nedezvoltată, cu sărăcia populației, devenind o țară din lumea a treia. Procese similare au loc în Moldova, Ucraina și Rusia”, a relevat disidentul rus.
Cu referire la conflictul înghețat din Estul Republicii Moldova, Konstantin Borovoi nu crede că „este vorba de „Transnistria”, ci de o parte a Republicii Moldova care este ocupată de Rusia. „Acest proces este condus astăzi de niște bandiți”. Același lucru se întâmplă și în Abhazia, în Osetia de Sud. Apropo, și în Siria (...) Este aceeași „stare de război”, aceeași „stare de agresiune din partea Rusiei”. Sunt necesare negocieri cu Ucraina, problema trebuie rezolvată. Mai ales acum, când în Ucraina nu mai este Ianukovici, problema ar putea fi rezolvată cu instrumente mai radicale”, a opinat disidentul rus.

Ziarul de Gardă publică un ghid al  restricțiilor pandemice în Europa.  Care sunt regulile de intrare în țările UE, plus Islanda, Liechtenstein, Elveția, Norvegia și Marea Britanie, ce documente sunt necesare și ce poate face un cetățean după ce a primit aprobarea de a trece o frontieră aflați din ziar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău