Ziarul Național/Nicolae Negru: Pavel Filip pur și simplu și-a schimbat stăpânul și îl slujește pe Dodon cu același zel și credință cu care îl slujea pe Plahotniuc
-
18 Iulie 2020 12:29
Revista presei - 18 iulie 2020.
Într-un editorial din Ziarul Național, comentatorul politic Nicolae Negru denunță poziția liderului PDM Pavel Filip față de moțiunea de cenzură înaintată de opoziție împotriva Guvernului Chicu. În loc să comenteze conținutul moțiunii de cenzură, depuse de deputații PPDA și PS, să demonstreze, dacă e capabil, că ei nu au dreptate, că guvernul Chicu e fără cusur, liderul PD-ului „dezoligarhizat” s-a apucat să le țină lecții de morală, să le dea caracteristici deputaților și partidelor, care dintre ele sunt corupte și care nu. În 2016, își amintește toată lumea, lui Filip nu i-a displăcut să se instaleze în funcția de prim-ministru cu votul transfugilor, pe care îi blamează azi cu atâta vehemență. Nu PPDA și PAS, ci Pavel Filip cu deputații PD, urcându-se în trenul lui Dodon, sunt cei care merg într-o direcție greșită. Deși se declară proeuropean, PD s-a înhămat la căruța care se deplasează spre Rusia. Pavel Filip pur și simplu și-a schimbat stăpânul și îl slujește pe Dodon cu același zel și credință cu care îl slujea pe Plahotniuc, comentează autorul.
În opinia editorialistului de la Ziarul Național, Guvernul trebuie demis, fiindcă nu e guvern în adevăratul sens al cuvântului, ci o echipă de executori docili care nu luptă cu criza, ci îndeplinesc indicații electorale, fiindcă premierul Ion Chicu nu e premier, ci marionetă, rodul uzurpării puterii executive și legislative de către Dodon, care nu este mai puțin corupt decât Plahotniuc și se mai află în relație de vasalitate cu Kozak. Plahotniuc a fugit, iar dodoniștii tot ne sperie cu stafia lui, pentru a-l menține pe omul Moscovei la putere. Energia cu care au sărit în apărarea lui Dodon unii „activiști civici” confirmă ceea ce s-a văzut mai demult: că Rusia plătește nu numai partide, ci și ONG-uri în Republica Moldova, atenționează autorul.
Rusia, gata „să ajute Republica Moldova” să găsească un consens pentru soluționarea contradicțiilor politice – titrează Cotidianul, cu referire la declarațiile ministrului adjunct de externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko. Într-un interviu pentru TASS, Rudenko a catalogat situația politică din Republica Moldova drept una „imprevizibilă în ceea ce privește componența parlamentară și antagonismul care continuă între principalele forțe politice”. „Rusia, la rândul ei, va ajuta Republica Moldova să găsească acest consens”, a declarat ministrul adjunct de externe al Federației Ruse.
„Vânzarea Stadionului Republican Ambasadei SUA ar fi fost stopată de către Guvernul Chicu, deși decretul a fost publicat în MO încă în 2018, notează Realitatea.md. Guvernul Ion Chicu ar fi stopat vânzarea Stadionului Republican din Capitală, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, după cum susține șeful statului, Igor Dodon. Publicația subliniază că Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a imobilului, semnat încă de președintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial (MO) în 2018, după ce șeful statului Igor Dodon a refuzat repetat să promulge documentul, atribuțiile fiind preluate de speakerul de atunci. Igor Dodon a spus că actuala guvernare nu intenționează să mențină înțelegerea care a fost încheiată cu fostele guvernări de către Ambasada SUA.
„Am pierdut lupta cu covidul? Este întrebarea pe care și-o pun acum aproape toate țările lumii după „relaxarea“ ce s-a soldat cu o creștere a numărului de infectări și jurnaliștii de la Gazeta de Chișinău. Puținele soluții care se mai impun, în momentul de față, s-ar fi impus și de la începutul epidemiei, doar că nu toți au avut urechi ca să-i asculte pe profesioniștii ce le-au propus. E vorba să-i lași pe oameni să-și continue viața și activitatea (cu excepțiile obligatorii, deloc numeroase de altfel), dar să-i amendezi la greu (cu amenzi inatacabile în nicio instanță) dacă nu respectă distanțarea socială și nu poartă măști. E vorba să reduci drastic cheltuielile bugetare inutile, compensațiile și asistența financiară populistă și ieftină, mai ales dacă nu prea ai de unde, investind, în schimb, în capacitățile de testare a populației, în medicamente și echipamente, și mai cu seamă în construirea cât mai rapidă de noi spitale (al doilea val, cel adevărat, ar putea veni peste noi la iarnă și ar putea fi la fel de devastator)… Decidenții au preferat să bată în retragere, evitând confruntarea directă cu virusul. Pentru a schimba atitudinea, clasa politică și nu numai, ar trebui să admită că experimentul nu a fost tocmai reușit și că lupta cu covidul abia acum începe. Dar cui dintre liderii de azi îi pasă atât de puțin de propria imagine și de scorul la alegeri încât să fie primul care o spune? – se întreabă Gazeta de Chișinău.
În Ziarul de Gardă, jurnalista Alina RADU revine la anunțul președintelui de a o decora pe Viorica Dumbrăveanu și la valoarea acestor medalii. Într-un editorial întitulat Medalia „Meritul lui Dodon”, autoarea se întreabă „Ce-ar fi dacă Igor Dodon ar îmbrăca salopeta ermetică, măștile, vizierele, două perechi de mănuși și ar petrece niște nopți alergând de la ambulanță la reanimare, lămurindu-le oamenilor care se sufocă că și el se sufocă? Cui i-ar atribui dimineața ”Meritul Civic”? Igor Dodon s-a răzgândit și a renunțat să mai înainteze candidatura ministrei Dumbrăveanu la medalie. E un act de mare iresponsabilitate prezidențială, să anunți public că vrei medalie pentru o persoană apoi să spui că te-ai răzgândit. Dar aspectul la care ar trebui să reflectăm e altul: ce se întâmplă cu valoarea unei medalii ”Meritul Civic” după ce aceasta trece prin discursul și mâinile lui Igor Dodon”?