Ziarul Național/Nicolae Negru | „Este împotriva spiritului Constituției, a declarației privind CAPTURAREA statului ca Maia Sandu să propună un candidat, în spatele căruia e „kuliokarul” Dodon și fugarii Șor și Plahotniuc”(Revista presei)

  • 30 Martie 2021 09:25
Ziarul Național/Nicolae Negru | „Este împotriva spiritului Constituției, a declarației privind CAPTURAREA statului ca Maia Sandu să propună un candidat, în spatele căruia e „kuliokarul” Dodon și fugarii Șor și Plahotniuc”(Revista presei)

Revista presei - 30 martie 2021.

Mai mulți oameni s-au adunat în portul Giurgiulești pentru a opri exportul de grâu: „Camioanele tot vin și vin cu grâu” – titrează ZIARUL DE GARDĂ. Astfel, câteva camioane încărcate cu grâu au fost blocate. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a solicitat Guvernului luni, 29 martie, să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”. În cadrul unui briefing de presă, deputatul fracțiunii Platforma DA Alexandru Slusari a avertizat că recent a fost eliberată o cantitate de grâu alimentar din rezervele materiale de stat, scrie ZIARUL DE GARDĂ.

Agenția Rezerve Materiale (ARM) din subordinea Ministerului Afacerilor Interne recunoaște că vinde grâu din rezerva de stat, dar spune că este vorba despre roada anului 2016 care necesită a fi „împrospătată”, scrie ZIARUL NAȚIONAL. Potrivit ARM, în total este vorba de o cantitate de 16855,916 tone de grâu alimentar. Agenția Rezerve Materiale dă asigurări că, actualmente, rezerva de stat este completată cu grâu alimentar în volum de 125 la sută. Și ministrul Agriculturii, Ion Perju, afirmă că nu există motive de îngrijorare. „Republica Moldova este asigurată alimentar la toate produsele social importante, inclusiv grâu, și nu există temei de îngrijorare în rândul populației”, a scris Ion Perju pe Facebook.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră CORECTĂ decizia președintelui: „Este împotriva spiritului Constituției, a declarației privind CAPTURAREA statului ca Maia Sandu să propună un candidat, în spatele căruia e „kuliokarul” Dodon și fugarii Șor și Plahotniuc”, titrează ZIARUL NAȚIONAL. Președintele Maia Sandu are tot dreptul să ceară Curții Constituționale constatarea circumstanțelor privind dizolvarea Parlamentului, după eșuarea celor două tentative de a învesti un guvern timp de trei luni. „Cred că e o decizie corectă, justificată, logică: este imposibil, împotriva spiritului Constituției, a declarației Parlamentului privind capturarea statului și procesului de dezoligarhizare a Republicii Moldova ca Maia Sandu să numească un candidat în spatele căruia se văd urechile kuliokarului Dodon, ale fugarilor Șor și Plahotniuc, principalii eroi ai furtului miliardului”, a comentat editorialistul ZIARULUI NAȚIONAL, Nicolae Negru, după ce Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), solicitându-le magistraților să spună dacă există circumstanțe pentru dizolvarea actualului Parlament.

Maia Sandu a decis să dizolve Parlamentul. Igor Dodon se va opune. Decizia este acum la discreția Curții Constituționale – titrează și GAZETA DE CHIȘINĂU. Președinta Maia Sandu a solicitat Curții Constituționale să constate dacă sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului. Pe de altă parte, atât socialiștii, cât și deputații Partidului „Șor”, care au refuzat săptămâna trecută invitația Președinției la consultări, au declarat după discuțiile de luni cu Maia Sandu că nu văd motive pentru dizolvarea Parlamentului și au insistat asupra învestirii unui guvern condus de candidatul majorității parlamentare – Vladimir Golovatiuc.

De la „poduri de flori” la pragmatism. Soft power românesc în Moldova – este titlul unei analize VERIDICA.ro despre numeroasele finanțări din ultimii ani acordate de România Republicii Moldova care au un impact direct asupra populației. În paralel, s-a mers ceva mai puțin pe un anume tip de discurs patriotic, iritant pentru o parte semnificativă din populația Republicii Moldova. Rezultatul acestei politici prin instrumente de tip soft-power este că în timp ce partidele declarat unioniste de la Chișinău sunt în cădere liberă în preferințele electoratului, în mod paradoxal, numărul unioniștilor este în creștere.

Diabeticii din Moldova, la cheremul fostei firme a Ruxandei Glavan  - scrie ANTICORUPȚIE.md. Fosta firmă a Ruxandei Glavan, Polisano Prim SRL, este acuzată, din nou, că ar fi favorizată la procedura de achiziții de consumabile și glucometre pentru diabetici. În cazul atribuirii contractului, Polisano Prim, ar câștiga cu 30–40% mai mult decât ceilalți operatori economici. Administrația firmei nu vrea să comenteze situația, sugerând că toate întrebările trebuie puse Centrului de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), iar fosta ministră a Sănătății și actuala deputată Ruxanda Glavan respinge orice asociere cu firma respectivă. După ce nu a mai efectuat achiziții de consumabile și dispozitive medicale pentru diabetici din 2018, CAPCS intenționează să procure, pentru 2021, 20.863.300 de teste de glicemie compatibile cu glucometrele aflate în dotare, Clever Check, cu un buget de 29 de milioane de lei. Responsabilii din domeniul sănătății au decis să conteze în continuare pe aceste dispozitive, chiar dacă mai mulți diabetici au semnalat că au o precizie precară, ceea ce ar putea să le provoace, în timp, probleme de sănătate. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău