Ziarul Național/Nicolae Negru, despre Legea ONG-urilor: Esența acestei dispute e de fapt alta: acceptăm standardele europene sau pe cele rusești, putiniste (Revista presei)
-
02 Iunie 2020 10:03
Revista presei - 2 iunie 2020.
Ziarul de Gardă reține declarațiile directorului ANSP, Nicole Furtună, care atenționează că R. Moldova ar putea reveni la restricțiile din perioada stării de urgență: În urma relaxării unor măsuri avem primii frizeri și taxatori infectați cu Covid-19 – titrează publicația. Directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a afirmat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că săptămâna trecută, în R. Moldova au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 de la izbucnirea pandemie în R. Moldova. Șeful ANSP afirmă că principalul motiv al numărului mare de infectări este faptul că cetățenii nu respectă măsurile de protecție și siguranță atunci când ies din casă. Tot el spune că unele restricții au fost ridicate pripit și că, odată cu relaxarea acestora, mai mulți frizeri, taxatori și conducători auto au fost diagnosticați cu noul coronavirus.
„Chicu spune una, Furtună alta; Ce se va întâmpla de Paștele Blajinilor reprogramat? – titrează și Cotidianul. În timp ce premierul Ion Chicu a declarat că la 8 iunie va avea loc Paștele Blajinilor reprogramat, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună le transmite oamenilor să stea acasă și cere anularea sărbătorii, reține publicația. „Cimitirul și Paștele Blajinilor este o situație pe care nu o poți controla, monitoriza. Efectul poate fi unul de explozie. Noi o să lungim primul val până în octombrie”, a declarat Furtună în cadrul aceleași emisiuni de la TVR Moldova. El a făcut apel către cetățeni să nu meargă la Paștele Blajinilor la cimitire. Chiar și în condițiile în care Moldova nu a atins nici măcar vârful pandemiei, săptămâna trecută înregistrând record de infectări și decese, premierul Ion Chicu a spus că Paștele Blajinilor va avea loc la 8 iunie, așa cum s-a reprogramat. Mitropolia Moldovei s-a limitat doar la a recomanda credincioșilor „să evite aglomerările tradiționale din jurul mormintelor și să respecte distanța sanitară”.
În Ziarul Național, Nicolae Negru scrie că „deși procurorul general Alexandru Stoianoglo a cerut și a obținut sechestru pe mai multe imobile ale lui Plahotniuc, entuziasmul pe seama independenței lui Stoianoglo a mai pălit după ce a manifestat o clară lipsă de zel profesional pentru punga cu bani pe care i-a transmis-o Plahotniuc lui Dodon. Procurorul general a mai fost surprins într-o relație de familiaritate sau familiarism față de deținutul Veaceslav Platon, de la care a luat lecții pe domeniul financiar bancar (vizând și Banca Transilvania), declarându-l neimplicat în furtul miliardului, reține Nicolae Negru.
Autorul comentează și poziția prim-ministrului Ion Chicu, care declară că nu va accepta, nici măcar pentru trei miliarde de euro, condiția adoptării legii ONG-urilor, pusă de Bruxelles, pentru a acorda a doua tranșă de 30 milioane de euro din cele 100 de milioane de euro promise drept ajutor macrofinanciar. Esența acestei dispute e de fapt alta, scrie N. Negru - acceptăm standardele europene sau pe cele rusești, putiniste, conform cărora ONG-urile finanțate din exterior sunt „agenți străini”, ne integrăm în Europa sau în Rusia. Aceasta va depinde de Pavel Filip și colegii săi deputați PD”, conchide autorul.
„Prețul gazului și pachetul trei energetic – o temă analizată de Gazeta de Chișinău. Autorul observă că în timp ce prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi, în primul trimestru al anului 2020, Republica Moldova a cumpărat gaze de la Gazprom la un preț mediu de 180,26 dolari pentru o mie de metri cubi, iar în prezent prețul este de circa 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică de trei ori și ceva mai scump decât la bursele regionale. Republica Moldova cumpără doar de la Gazprom, pierde sau câștigă? – se întreabă publicația. Contractul Republicii Moldova în care Moldovagaz cumpără gaz de la Gazprom este legat de mix-ul de prețuri la țiței și produsele petroliere, care se aplică cu o întârziere de jumătate de an. Astfel se explică faptul că, în prezent, Republica Moldova achită un preț mai mare pentru gazele livrate de Gazprom decât o mare parte din consumatorii europeni. De prețurile spot mici pe piețele europene beneficiază din plin Ucraina. Săptămâna trecută, traderii ucraineni vindeau gazul cu 70 de dolari pentru mia de metri cubi furnizorilor de gaz ucraineni, iar șeful sistemului ucrainean de transport al gazelor, Serghei Makogon, menționa acum o lună pentru portalul de știri NewsMaker, că Republica Moldova ar fi putut economisi până la zece milioane de dolari, dacă ar fi cumpărat gaze de pe piețele europene, amintește publicația.
Contractul actual al Moldovagaz cu Gazprom expiră la finele acestui an și până atunci consumatorii moldoveni nu vor putea beneficia de jocul prețurilor pe piețele europene. Totodată, la sfârșitul anului curent ar trebui să se încheie și monopolul Gazprom pe piața moldovenească de gaze, Republica Moldova urmând să implementeze pachetul energetic trei. Acesta presupune separarea furnizării de gaze de distribuirea acestora”, notează Gazeta de Chișinău.