Ziarul Național | Nicolae Negru denunță faptul că Igor Dodon a adresat felicitări bașcanului regiunii găgăuze, amintind că pe 19 august 1990, la Comrat era proclamată republica găgăuză, independentă de RSSM (Revista presei)

  • 25 August 2020 11:20
Ziarul Național | Nicolae Negru denunță faptul că Igor Dodon a adresat felicitări bașcanului regiunii găgăuze, amintind că pe 19 august 1990, la Comrat era proclamată republica găgăuză, independentă de RSSM (Revista presei)

Revista presei din 25 august 2020

În Ziarul Național, Nicolae Negru denunță faptul că Igor Dodon a adresat felicitări bașcanului regiunii găgăuze, amintind că  pe 19 august 1990, la Comrat era proclamată republica găgăuză, independentă de RSSM, dar în componența URSS. Era, de fapt, un cuțit înfipt în spatele mișcării democratice și de renaștere națională, al aspirațiilor noastre de libertate, după ce Chișinăul refuzase să participe la referendumul de menținere a URSS și să semneze noul tratat unional propus de Gorbaciov. Se realiza astfel amenințarea Moscovei, adusă la cunoștința lui Mircea Snegur, că pe teritoriul RSSM vor apărea trei republici în loc de una. Separatiștii transnistreni și-au proclamat independența puțin mai târziu, pe 2 septembrie 1990, la Tiraspol, îndeplinind întocmai „profeția” Kremlinului. Să vedem ce va scrie Dodon pe 2 septembrie, comentează autorul. Toate acțiunile sale denotă un „statalism” fals, el vede independența Republicii Moldova aninată ca mărțișor de țeava tancului rusesc.

„Frigăruii au devenit o metodă populară pentru unii politicieni din Moldova”, spune Jizdan, despre plecarea din fracțiune a membrilor Organizației Teritoriale PDM din Briceni, citat de Ziarul de Gardă. Într-o postare pe Facebook, acesta a comentat: „Serialul Frigăruii. Episodul II. Întâmplător sau nu, autorii frigăruiului de tristă pomină din toamna trecută de la Florești: Eugeniu Nichiforciuc, Vladimir Andronachi, Alexandru Vâlcu și Vasile Botnari au reușit o a doua „performanță”, oferind porții generoase de frigărui membrilor OT PDM Briceni”. Jizdan mai spune că președintele OT PDM Briceni, Mihail Gnatiuc, a plecat din formațiune din motiv că a fost numit „într-o funcție de raspundere și bine plătită la întreprinderea „Garile Auto Chișinău””.

„Cine lucrează pământurile Moldovei – un articol din Gazeta de Chișinău, care scrie că deși cetățenii străini nu au dreptul să cumpere pământ în Republica Moldova, două offshore-uri cipriote lucrează peste 50% din pământul arabil al Republicii Moldova. Primul dintre acestea este conectat la Grupul de companii Trans-Oil și i-a fost acestuia garant la contractarea mai multor împrumuturi. În acest context, Gazeta de Chișinău amintește că accesul cetățenilor străini la pământul din Republica Moldova a început în 2005, când fostul președinte Vladimir Voronin a acordat cetățenia Republicii Moldova omului de afaceri Vaja Jhashi, născut în 1966 în Federația Rusă. El este președintele Grupului de companii Trans-Oil din Moldova, care a ajuns să dețină actualmente monopolul la exportul de cereale. Publicația mai scrie că vicepreședintele Grupului de Companii Trans-Oil, Mihail Caraseni, este membru al Consiliului economic al președintelui Igor Dodon. Totodată, președintele Grupului de Companii Trans-Oil are o relație specială cu fostul lider al Partidului Democrat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău