Ziarul Național/Nicolae Negru: Chiar dacă va rămâne președinte, Lukașenko, va fi izolat pe plan internațional, dependent de Putin. Dodon ar trebui să tragă învățăminte din „experiența” lui (Revista presei)

  • 19 August 2020 09:22
Ziarul Național/Nicolae Negru: Chiar dacă va rămâne președinte, Lukașenko, va fi izolat pe plan internațional, dependent de Putin. Dodon ar trebui să tragă învățăminte din „experiența” lui (Revista presei)

Junal.md continuă să scrie despre „Drama agricultorilor: Au lăsat la baștină dealuri pârjolite, datorii de milioane, angajați care nu și-au văzut salariile” – titrează publicația. Protestează de șapte zile. Spun că nu au la ce se întoarce. Au lăsat la baștină dealuri pârjolite de secetă, angajați care nu și-au văzut salariile pentru lunile iunie și iulie, îi așteaptă datoriile de milioane de la bănci și oamenii care le-au dat în arendă pământul și speră să li se achite plata de arendă, măcar cât de puțin. Este drama agricultorilor care protestează la marginea Chișinăului”, comentează publicația.

„Deschiderea școlilor în pandemie: un rebus complicat pentru autorități – atenționează experta Ala Tocarciuc, într-o analiză pentru Agenția IPN. Experiența educației școlare din semestrul de primăvară a avut multiple lacune. Printre cele mai seroase sunt calitatea studiilor on line, precum și accesul limitat la procesul de educație, din diverse motive. Școlile trebuie deschise acum în pandemie în așa fel, încât copiii să poată învăța calitativ, să poată învăța toți elevii, precum și să fie protejați de pericolul de infectare cu COVID-19. Un rebus complicat de rezolvat, dar extrem de necesar. Educația este printre puținele ramuri cu impact serios asupra generațiilor următoare și asupra dezvoltării țării, pe toate dimensiunile… Dacă vrem de la copii doar note de zece, atunci ar trebui și noi să le facem copiilor condiții de școală de nota zece”, conchide experta.

Chirtoacă îl ACUZĂ pe Dodon că a plecat pe ASCUNS la mare în Turcia. „Vacanța îl costă 2.000.000 de lei” – titrează Timpul. Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a scris pe pagina sa de Facebook că șeful statului, Igor Dodon, ar fi plecat pe furiș prin Moscova, la mare în Turcia, acolo unde se află la moment în vacanță și familia acestuia. Asta în timp ce Republica Moldova se confruntă zilnic cu cifre uriașe de noi îmbolnăviri de Covid-19, iar agricultorii organizează proteste din cauza secetei care le-a compromis roada în totalitate. Potrivit lui Chirtoacă, vacanța președintelui ar costa în jur de 2.000. „Dodon nu este la Moscova. El a plecat de vineri, prin Moscova, în Turcia, la mare, pe ascuns, fiindu-i rușine să recunoască unde se duce de fapt, cheltuind în acest scop suma astronomică de peste 2 milioane de lei, cât bugetul unui sat din RM, pentru 1 an. Iată unde cheltuie Igoriok - kuliok, banii din punga lui Plahotniuc”, a comentat Dorin Chirtoacă. Purtătoarea de cuvânt de la Președinției, Carmena Sterpu, a comunicat că Igor Dodon este în concediu.

„Dodon ar trebui să tragă învățăminte din „experiența” lui Lukașenko, pe care îl admiră și îl imită, scrie editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național. Chiar dacă va rămâne președinte, Lukașenko, nerecunoscut de Europa, va fi izolat pe plan internațional, dependent de Putin. Va fi un președinte „mort”. Și Dodon, compromis prin acte de corupție („kulioașe” și alte relații cu Plahotniuc, „Bahamas”, bani de la Moscova, venituri dubioase, nedeclarate), prin implicarea în anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, în 2018, prin trădarea intereselor Republicii Moldova (acceptând sincronizarea retragerii trupelor ruse cu găsirea unei soluții pentru conflictul transnistrean, recunoscându-l pe liderul separatist drept „prezident”), nu are cum câștiga respectul omologilor săi europeni, intenția în sine de a candida compromite alegerile prezidențiale și statul Republica Moldova”, atenționează editorialistul .

„Un președinte corupt poate aspira la un nou mandat? – mai întreabă autorul, amintind de cazul fostului premier Vlad Filat, când Curtea Constituțională a decis, în 2013, că nu poate fi propus pentru funcția de prim-ministru, fiindcă asupra lui planau „suspiciuni rezonabile” de corupție. Dar un președinte care acceptă „kulioașe”, poate aspira la un nou mandat? Sau dacă îl protejează procurorul general, atunci poate?”- întreabă autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău