Ziarul Național | Nicolae Negru: „Rusia nu face deosebire între unioniști și proeuropeni” (Revista presei)

  • 26 Iulie 2021 09:39
Ziarul Național | Nicolae Negru: „Rusia nu face deosebire între unioniști și proeuropeni” (Revista presei)

Revista presei - 26 iulie.

Într-un editorial din   ZIARUL DE GARDĂ, intitulat „Fuga „bogaților” din Moldova”, jurnalistul Petru Grozavu se referă la părăsirea R. Moldova de către  controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, raiderul nr.1 în spațiul CSI, condamnat în R. Moldova la 30 de ani de închisoare în două dosare penale pentru corupere activă, escrocherie și spălare de bani. Potrivit ultimelor informații, Platon este în Marea Britanie și intenționează să ceară azil politic. Plecarea lui a devenit posibilă după ce a fost achitat în dosarul fraudei bancare (se presupune că nu fără implicarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo) și i-a fost ridicată interdicția de a părăsi R. Moldova. Vedeți ce face frica? Te pune pe fugă. Dar vedem și ce fac banii într-un stat ca R. Moldova, în care justiția se vinde și se cumpără ca prostituatele de la drumul mare, comentează editorialistul, punând totodată întrebarea dacă ar fi reușit Platon să scape de condamnare și de interdicția de a părăsi R. Moldova, dacă nu ar fi avut banii (milioane sau miliarde) pe care îi are?

Nicolae Negru atenționează în ZIARUL NAȚIONAL că „Rusia nu face deosebire între unioniști și proeuropeni. Rusia a lovit în economia noastră și pentru intenția de a semna acordul de asociere cu UE, și pentru semnarea acestui acord. Ea a atacat Georgia și Ucraina pentru aspirațiile lor de a intra în NATO și UE... O populație setată pe lupta anticorupție, fără sfâșieri identitare și aspirații europene, acceptând moldovenismul inoculat de propaganda rusă, preocupată doar de ce să „pună pe limbă”, nu și ce limbă vorbește, așa cum recomandă unii teoreticieni de politici externe, e tocmai ceea ce și-ar dori Moscova mai mult, aceasta s-ar potrivi perfect pentru o zonă gri, pe care, la momentul potrivit, o poate recuceri fără mare efort. Cei care sacrifică românismul, înmormântează de fapt și europenismul din Republica Moldova”, conchide autorul.

TVR MOLDOVA o citează pe experta în spațiul ex-sovietic, Angela Grămadă la o emisiune de la Dc News TV, care afirmă că regiunea transnistreană e calul troian al Rusiei pentru Republica Moldova și Ucraina, dar e și un model pe care Moscova vrea să îl impună în Donbas. Experta atenționează că sunt încă foarte multe acte de corupție. Traficul ilegal de la frontieră se face cu buna știință a autorităților de la Chișinău. Transnistria va rămâne în continuare un factor de destabilizare în Republica Moldova, dar și un factor de destabilizare pentru Ucraina. Și un model pentru a impune o reglementare în regiunea Donbas din Ucraina”, a mai precizat Angela Grămadă.

Angela Grămadă a amintit și de faptul că trupele rusești de pe teritoriul regiunii, împreună cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, au intensificat exercițiile militare. Iar unul din scenariile acestora implică inclusiv dezghețarea conflictului din Transnistria.

Anticorupție.md face o prezentare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care intră în noul Parlament. Cele două formațiuni au anunțat deja că vor face o fracțiune comuna în legislativ. Liderii blocului, cei doi foști șefi de stat Igor Dodon și Vladimir Voronin, revin în Parlament, după ce au absentat în ultimii ani. Cine sunt primii 15 deputați de pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vă spune echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, care le-a radiografiat trecutul, activitatea, interesele și starea financiară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău