Ziarul Național | Nicolae Negru: „Când stai într-un pat cu oligarhia, credibilitatea demersurilor antioligarhice are de suferit” (Revista presei)

  • 13 Septembrie 2021 09:33
Ziarul Național | Nicolae Negru: „Când stai într-un pat cu oligarhia, credibilitatea demersurilor antioligarhice are de suferit” (Revista presei)

Într-un editorial pentru Ziarul Național, Nicolae Negru scrie despre „Farmecul discret al oligarhiei”, revenind la „scandalul legat de una dintre televiziunile noastre, care s-a aflat, o perioadă de timp, sub influența oligarhului Veaceslav Platon. Fugar și el ca Plahotniuc, deși se dă victimă a acestuia”, după cum precizează autorul. „Nu pune nimeni la îndoială dreptul jurnalistului de a nu divulga secretele vieții personale, numai că jurnalista postului respectiv a intrat în conflict de interese atunci când își invita concubinul la emisiunea sa, fără să anunțe publicul despre natura adevărată a relațiilor dintre ei. Privind retrospectiv, nu e posibil ca unele întrebări să fi fost gândite de invitat, nu de moderatoare? Și emisiunea cu participarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care l-a disculpat pe Platon, ridică semne de întrebare, dacă nu cumva a fost concepută ca o ocazie de publicitate pentru amicul lui „Veaceslav”. Faptul că s-a manifestat atât de generoasă cu mai multe persoane certate cu legea, de asemenea poate fi privit ca o reflecție a simpatiei decidentei TV8 pentru această categorie de persoane, căreia îi aparține și oligarhul Platon. Când stai într-un pat cu oligarhia, credibilitatea demersurilor antioligarhice („Unde-i miliardul?”) are de suferit”, conchide editorialistul.

Într-un articol de opinie semnat de Vitalie Vovc pentru portalul deschide.md, acesta trece în revistă evenimentele majore ale săptămânii trecute, inclusiv cel legat de cuplul Platon-Morari. În opinia autorului, „Natalia Morari ar trebui îndepărtată definitiv (și nu temporar) de orice activitate jurnalistică ținând cont de gravitatea actului comis și de incompatibilitatea deontologică. Iar TV8 ar trebui să dispară din grilă și aici nu contează nici câți anume lucrează la ei și nici gradul de integritate al fiecărui din angajații postului. Pur și simplu TV8 este creația Nataliei Morari, iar cine este anume Natalia Morari se știe nu de azi și nu de ieri”, susține Vitalie Vovc.

Pe de altă parte, reținem declarația postului TV8, care a anunțat că „se disociază complet și categoric de declarațiile făcute în ultimele zile de Natalia Morari. Acestea nu reprezintă politica editorială a departamentului de Știri TV, departamentului online și de producție ale postului”. Reacția a venit după ultima postare făcut de Natalia Morari pe Facebook, în care aceasta a afirmat că Veaceslav Platon „este mult mai corect și liber în gândire decât mulți dintre cei care astăzi aruncă în el cu pietre”.

Iar Alina Radu își intitulează editorialul din Ziarul de GardăAzilul Chișinău-Londra”, amintind că în capitala Marii Britanii „Vlad Plahotniuc își ținea firmele, conturile. Luca Filat a ajuns în atenția poliției britanice pentru cheltuieli pe luxuri exorbitante. Recent, și Gheorghe Cavcaliuc, așteptat cu patimă de către organele de drept la Chișinău, s-a refugiat la Londra. (…) Tot la Londra s-a retras și Veaceslav Platon, controversatul bancher condamnat la 18 ani de detenție, care a ieșit în iulie trecut din închisoare, a participat în parlamentarele recente, apoi s-a retras englezește. A cerut azil autorităților britanice. Tendința pe care o urmăresc în ultima perioadă la autoritățile britanice e ca să trimită acasă banii oligarhilor din țări sărace și opace. Așteptăm să trimită acasă și controversații, persoanele cu probleme penale, anunțate în căutare. Moldova are mare nevoie de returnarea banilor furați. Dar și de justiție. Nu poți judeca spălătoriile de bani, fără vinovați”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău