Ziarul Național/N. Negru: „Dodon poate învinge doar prin fraudă, dacă apelează la „rezervele” nefolosite în primul tur: la secțiile de votare din Rusia și la cele deschise pentru transnistreni” (Revista presei)

  • 03 Noiembrie 2020 09:33
Ziarul Național/N. Negru: „Dodon poate învinge doar prin fraudă, dacă apelează la „rezervele” nefolosite în primul tur: la secțiile de votare din Rusia și la cele deschise pentru transnistreni” (Revista presei)

Revista presei din 03 noiembrie 2020

Dodon nu mai poate câștiga, decât prin fraudă”, consideră editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru. El estimează că ”rezultatele turului doi vor depinde de doi factori: 1) spre cine vor înclina balanța votanții lui Renato Usatîi și ai Violetei Ivanov, 2) va reuși Maia Sandu în aceste două săptămâni să mobilizeze alegătorii care au stat acasă, mai cu seamă tinerii. (…) „Rezerve” de participare mai există și în afara Republicii Moldova. Data trecută, Renato Usatîi le-a recomandat simpatizanților săi să voteze în turul doi cu Igor Dodon. Dacă va repeta procedeul, riscă să se compromită. Cel puțin, o parte din alegătorii săi, mai cu seamă cei care se află în Occident, ar putea să-și dea votul pentru Maia Sandu. (…) Dodon poate învinge doar prin fraudă, dacă apelează la „rezervele” nefolosite în primul tur: la secțiile de votare din Rusia și la cele deschise pentru transnistreni, pe malul drept al Nistrului. Și în primul, și în al doilea caz el va avea nevoie de ajutorul FSB. Dacă ar avea onoare și demnitate, Dodon s-ar retrage din cursa prezidențială”, opinează Nicolae Negru.

Reacția candidatului independent, Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, după primul tur al alegerilor prezidențiale, referitoare la diasporă a bulversat opinia publică”, scrie Gazeta de Chișinău. ”Rezultatul alegerilor l-a înfuriat pe Igor Dodon. Acesta a adus insulte diasporei care a votat-o pe lidera PAS, Maia Sandu. Dodon a calificat diaspora drept „electorat paralel al Republicii Moldova”. (…) Președintele Asociației pentru Politica Externă din R. Moldova, Victor Chirilă, i s-a adresat fără menajamente: „Dodon, ai devenit un mare pericol social! Ești total paralel cu prezentul și viitorul țării…”. Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, consideră că Igor Dodon i-a ofensat pe toți conaționalii aflați peste hotare, chemându-i să dezmintă învinuirile nefondate: „Lume, care suntem aici, acei care ne-am ales cu copiii, părinții, frații sau surorile, nașii, finii, cumetrii, prietenii sau colegii peste hotare, în „lumi paralele” precum Dodon declară, ia să-i demonstrăm și noi, aici, acasă, că avem o comunicare excelentă cu lumea noastră de afară, indiferent unde sunt, că nu suntem nici noi și nici apropiații noștri „electorat paralel”! Într-o „lume pe alături” sunt Dodon și apropiații lui. Hai că ne-a atins pe toți!”, a punctat Veaceslav Negruță, citat de Gazeta de Chișinău.

Candidata PAS la prezidențiale, Maia Sandu a vorbit la TV8 despre discuția pe care urmează să o aibă astăzi cu liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, în vederea susținerii pentru turul doi. ”Noi pornim de la premiza că alegătorii noștri au aceleași obiective, că alegătorii noștri vor să trăiască într-o țară unde statul e funcțional, unde statul nu este folosit de diferite grupări de corupție, unde statul poate să încurajeze dezvoltarea afacerilor. (…) Dacă dânsul (n.r. Renato Usatîi) susține și împărtășește aceste obiective, nu văd de ce nu ar contribui la această luptă comună de debarcare a lui Igor Dodon”, a declarat Maia Sandu. Ea s-a pronunțat, totodată, pentru dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. La un alt post de televiziune, Pro TV, candidata PAS a subliniat că merge astăzi la întrevederea cu Renato Usatîi, ”cu dorința de a obține sprijinul mai multor oameni, așa încât să putem să câștigăm aceste alegeri și să încercăm să facem ordine”.

Electoratul de stânga are până la 60% din voturi, iar aceste proporții își vor spune cuvântul în turul 2”, a declarat candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon, citat de postul NTV, apropiat socialiștilor.  “Vreau să remarc păstrarea proporției generale a voturilor electoratului de stânga față de electoratul de dreapta. Cifrele arată că, însumat, electoratul de stânga deține aproape 55-60%, iar restul revine electoratului de dreapta. Această repartizare de opțiuni politice se menține de ani buni și reflectă aproape de fiecare dată și rezultatul alegerilor parlamentare sau prezidențiale din țară”, a declarat Igor Dodon.

Iar Europa Liberă titrează: ”Candidații pro-europeni fac front comun pentru susținerea Maiei Sandu în turul doi”. Deocamdată, mesajele de sprijin în perspectiva turului doi a primit doar Maia Sandu. Aceste mesaje au venit la o zi de la vot, de la cei doi unioniști, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă, liberal-democratul Tudor Deliu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, notează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău