Ziarul Național: În 2019, sistemul oligarhic a învins din nou (Revista presei)
-
02 Ianuarie 2020 14:00
În 2019, sistemul oligarhic a învins din nou, titrează Ziarul Național. Într-un comentariu semnat de Victor Chirilă, expertul constată că 2019 a fost anul naivilor, marilor decepții și al oportunităților rate. Nu s-a spus însă esențialul. În anul 2019, sistemul oligarhic a învins din nou. În doar o lună de la demiterea Guvernului Sandu, sistemul a recuperat practic toate pozițiile „pierdute” în cele cinci luni ale guvernării antioligarhice ACUM - PSRM. Autorul atenționează că, deși Plahotniuc a plecat, sistemul, însă, a rămas practic intact. Dodon și lacheii săi au reușit cu brio să minimalizeze pierderile sistemului, de care depinde supraviețuirea lor politică.
Sistemul oligarhic își revine și revine în forță, iar dacă Dodon și invazia oligarhică rusă nu va fi oprită la timp, am putea, Doamne ferește, să ajungem să-l regretăm pe Plahotniuc, așa cum unii azi îl regretă pe Voronin... Între timp, justiția, procuratura, instituțiile de forță, mass-media, autoritățile centrale și locale, mediul de afaceri au revenit sau revin rând pe rând la matca sistemului. Moscova a înțeles foarte bine miza jocului politic de la Chișinău: cine domină sistemul oligarhic, domină R. Moldova. Azi, ea este mai aproape ca niciodată, în ultimii 30 de ani, sa-și vadă acest deziderat împlinit, profitând din plin de complicitatea politicienilor moldoveni de orice culoare”, scrie Victor Chirilă.
Și editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național constată că 2019 a fost anul când în Republica Moldova s-a declarat armistițiul geopolitic între SUA și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de cealaltă parte. În opinia autorului, paradoxul anului a fost compatibilitatea, pe rând, a Blocului ACUM și a PD, ambele proeuropene, cu PSRM, de orientare prorusă. Ironia anului, scrie N. Negru este că SUA și UE au mizat pe ura lui Putin față de Plahotniuc, dar rezultatul obținut dovedește că Moscova a profitat de „emotivitatea” Washingtonului și Bruxellesului. Ironic, operațiunea de reconsolidare a influenței ruse în Republica Moldova, coordonată de Kozak, s-a desfășurat sub lozinca „Fără geopolitică”. Sub aceeași lozincă, forțele proruse au cucerit, pentru prima dată după 1991, Primăria municipiului Chișinău.
Marea iluzie a anului 2019 a fost blitz-„dezoligarhizarea”, promisă de blocul ACUM în alegerile parlamentare de la început de an. Realitatea s-a dovedit a fi mult mai complexă decât și-au imaginat-o. A fost culmea naivității să se creadă că Rusia este interesată de „dezoligarhizarea” Republicii Moldova, mai comentează editorialistul. Rateul anului, potrivit Ziarului Național a fost că Andrei Năstase a eșuat să convingă electoratul proeuropean și unionist că poate fi un primar bun.
Aceeași publicație reține și comentariul deputatului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Igor Munteanu, care face bilanțul anului politic 2019 și vorbește despre „lecțiile desprinse din acest an”. Într-o postare de pe Facebook, Igor Munteanu arată că trebuie „să fii pregătit pentru guvernare” și că adoptarea unei Declarații privind „statul capturat” fără mecanisme de aplicare ne-a împușcat, ca în teatrul rusesc”. Totodată, deputatul este convins că nu trebuie „să lași dușmanul nepedepsit”: „Cine lasă nerezolvate gravele probleme de concentrare a presei, monopoluri ale economiei, dar și corupția sistemică din organele de drept, trebuie să se aștepte la multe dezamăgiri și eșecuri”.
Petru Bogatu scrie într-un editorial pe Deschide.md că finalul acestui nenorocit an 2019 este exact cel pe care l-a prevăzut în această vară - că guvernul Maiei Sandu va fi dat jos de PSRM. Finalul anului 2019 se întrezărea cu ochiul liber și putea fi anticipat de oricine refuza să-și pună ochelari de cal, scrie autorul.
Expertul Denis Cenușă reține declarația președintelui Dodon, care susține în mesajul de felicitare de Anul Nou că a contribuit la înlăturarea lui Plahotniuc de la putere. „Ex-premierul Maia Sandu declara, de la tribunale internaționale, că anume ea și ACUM l-au detronat pe Plahotniuc. Realitatea arata puțin altfel. Nici Dodon și nici Maia Sandu nu și-ar fi putut reclama acest merit, comun, daca nu erau acțiunile bine gândite ale Rusiei”, scrie politologul.
Frauda bancară va afecta economia R. Moldova și în 2020, atenționează Ziarul de Gardă. În 2020, printre riscurile care ar putea compromite creșterea economică este climatul politic din R. Moldova. Potrivit experților, economia va fi afectată de viitoarele alegeri prezidențiale, care „în mod tradițional”, vor crea un înalt nivel de incertitudine și instabilitate. Totodată, aceștia susțin că frauda bancară va afecta dezvoltarea economică și în noul an. „În 2020, cea mai mare provocare pentru economie este combinația a trei factori într-un singur an.
Primul ține de politica bugetară expansionistă cu un deficit bugetar de peste 3 % din PIB, un deficit bugetar destul de mare cu surse de finanțare neclare.
Al doilea factor este o politică bugetară destul de relaxată și al treilea factor este contextul electoral. Acești factori creează riscuri pentru stabilitatea macrofinanciară”, a afirmat pentru Ziarul de Gardă, Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupușor. Potrivit expertului, creșterea economică din 2020 va fi afectată de alegerile prezidențiale, care creează un înalt nivel de incertitudine și instabilitate. Analistul accentuează că o altă sursă de risc ține de creșterea eventualelor împrumuturi ale Guvernului de la băncile comerciale.