Ziarul Național: Europa ne unește sau ce învățăminte ar trebui să tragă Plahotniuc după alegerile europarlamentare din România (Revista presei)

  • 28 Mai 2019 09:23
Ziarul Național: Europa ne unește sau ce învățăminte ar trebui să tragă Plahotniuc după alegerile europarlamentare din România (Revista presei)

„Europa ne unește sau ce învățăminte ar trebui să tragă Plahotniuc după alegerile europarlamentare din România”, așa își întitulează Nicolae Negru editorialul din Ziarul Național.

Autorul apreciază că, „pentru noi, românii din stânga Prutului, alegerile de duminică au fost mai mult decât o vizită la secțiile de votare pentru alegerea reprezentanților în Parlamentul European, a fost și o manifestare identitară, de apartenență și contribuție la destinul României, de solidaritate cu românii de peste Prut.

Totodată, editorialistul scrie că alegerile europarlamentare din România le pot fi de folos și liderilor PD, care se comportă ca un fel de frate siamez al PSD. În primul rând, nu te poți baza doar pe categoria de alegători dependenți de bugetul public, pe pensionarii și „proletarii” satelor muribunde, bazinul electoral trebuie lărgit, iar aceasta nu o poți face doar cu pomeni electorale, doar cu „pâine și circ”, oamenii au nevoie și de idealuri. Ideea europeană, relația cu Europa este foarte importantă pentru noua generație, pe ei nu-i ademenești stimulând în mod primitiv orgoliul local, „proMoldova” este o strategie desuetă, păguboasă, cu efect limitat”, scrie Nicolae Negru.

Și Cotidianul aduce exemplul României – de data aceasta „Cum să elimini un Plahotniuc”. Autorul face referire la rezultatul alegerilor europalamentare și la condamnarea liderului PSD Liviu Dragnea. Potrivit publicației, „schimbările din cele două state vecine cu R. Moldova trebuie însă să ne facă un pic optimiști. Dragnea și Poroșenko, chiar dacă nu au controlat niciodată țările lor la fel de puternic precum o face Plahotniuc, au demonstrat cât de ușor poți să fii dat jos”.

Ziarul de Gardă contabilizează „Pentru cine și-au dat votul la europarlamentare cetățenii români din R. Moldova. Cei mai mulți cetățeni români din R. Moldova, care au participat la alegerile parlamentare de duminică, și-au dat votul pentru Partidul Național Liberal. Datele Biroului Electoral Central al României arată că PNL a acumulat peste 13 mii de voturi. Pe cea de-a doua poziție s-a clasat Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu, pentru care au votat aproape 11 mii de cetățeni cu drept de vot. Locul trei, în R. Moldova l-a ocupat Alianța 2020 USR Plus, cu peste 3,5 mii de voturi, fiind urmată de Partidul Socialist Democrat, care a acumulat circa 3,2 mii voturi”.

Din aceeași publicație aflăm când va fi pronunțată hotărârea CtEDO în cazul profesorilor turci, expulzați suspect din R. Moldova. După ce a acceptat spre examinarea cerere avocatului Vitalie Nagacevschi în interesele profesorilor turci care au fost expulzați din R. Moldova, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) urmează să pronunțe o hotărârea pe marginea acestui dosar pe  11 iunie -  la o distanță de nouă luni de la expulzarea celor șapte cetățeni turci din R. Moldova.

Întâlnirea toxică între Dodon și Zelenski este inutilă. Dodon nu decide nimic în Moldova, titrează Adevărul, care-l citează pe redactorul publicației ucrainene „Adevărul European”, Serghei Sidorenko. Acesta consideră că o eventuală întâlnire între Igor Dodon și omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, este una „toxică” și „inutilă”, inclusiv din cauză că președintele Republicii Moldova nu ar avea putere de decizie la Chișinău. Comentariile au fost făcute în contextul anunțului președintelui moldovean Igor Dodon că s-ar fi înțeles cu Volodimir Zelenski să aibă o întrevedere bilaterală. Publicația ucraineană opinează că Igor Dodon „este cel mai loial președinte pentru Vladimir Putin din tot spațiul ex-sovietic”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău