Ziarul Național | Dodon, INVIDIOS pe deplasările Maiei Sandu (Revista presei)
-
19 Ianuarie 2021 09:29
Revista presei din 19 ianuarie 2021
”Dodon, INVIDIOS pe deplasările Maiei Sandu, titrează Ziarul Național”, care amintește că fostul președinte Igor Dodon nu a fost primit, în timpul mandatului său de șef al statului, nici la Bruxelles, nici în statele vecine România și Ucraina, dar nici în alte state din Occident, deși se arăta „deschis”, în discursurile sale publice, pentru asemenea deplasări. Astăzi, Igor Dodon o taxează pe președinta Maia Sandu care, în mai puțin de o lună de la învestirea în funcția de șef al statului, l-a primit la Chișinău pe președintele României, Klaus Iohannis, a întreprins o vizită oficială în Ucraina, iar acum se află la Bruxelles, unde are întâlniri cu oficialii UE.
Într-un editorial pentru agenția IPN, Victor Pelin scrie despre „Umblatul cu iordanele” a președintelui PSRM, Igor Dodon. Comentatorul se referă la ședința comitetului executiv al PSRM și la conferința de presă ce a urmat. Autorul reamintește alegătorilor cât de mult se deosebesc principalii protagoniști ai scenei politice moldovenești și face un decalog, văzut prin prisma preferințelor PSRM, a eventualelor rateuri programatice ale președintelui. Maia Sandu, ironizează comentatorul, cu certitudine: ”nu se va scălda în Iordan de Bobotează, așa cum o făcea predecesorul; nu va oferi prilejuri pentru a fi suspendată de 5 ori pe durata mandatului, așa cum i s-a întâmplat predecesorului; nu va merge pe Muntele Athos, pentru întâlniri secrete în cuibul pescărușului „Чайка”, nici de una singură, nici cu foștii colegi din PAS; nu va profana simbolurile statului, refuzând să viziteze Iranul fără vreun rost; nu va finanța PAS prin intermediul off-shore-urilor sau prin intermediul lui Costea și Cornel”.
Ziarul de Gardă scrie „Cum arată sistemul nostru de sănătate, dezgolit de COVID”. Pandemia a dezgolit și fațete nevăzute până acum din viața noastră, iar în R. Moldova o descoperire șocantă o constituie cea legată de starea instituțiilor medicale, în special a celor raionale, scrie jurnalista Aneta Grosu, care a discutat cu șefi de spitale din mai multe raioane. Unii, mai retrași în declarații, au refuzat să spună exact care era nivelul de dotare a instituției la debutul pandemiei, cum își tratează pacienții, în lipsa echipamentelor necesare, destinate cazurilor de Terapie Intensivă. Alții, mai curajoși, au recunoscut că spitalele pe care le gestionează au intrat în pandemie cu echipamente din alt secol, cu saloane nereparate, neîncălzite corespunzător, cu lifturi defectate, fără aparate de ventilare artificială a plămânilor, fără oxigenatoare, dar și fără aparate mobile de radiografie, singurele care pot fi utilizate în cazul pacienților intubați sau a celor imobilizați în sălile de Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu un bolnav grav, dacă ajunge într-o astfel de instituție? Dacă nu e transferat la timp în vreun spital din Chișinău, acest pacient decedează, scrie Ziarul de Gardă, iar noi, cei rămași în viață, deocamdată, ne vom întreba, la analiza statisticilor privind persoanele decedate, făcute publice a doua zi, de ce atât de mulți pacienți mor în spitalele raionale. O parte dintre directorii de spitale recunosc că, în cele 10 luni de pandemie, au rezistat doar datorită ajutoarelor umanitare venite din afară, alții spun că de nu ar fi ajuns COVID-19 și pe la noi, sistemul sanitar ar fi rămas de izbeliște. Totodată, subliniază autoarea, una dintre lecțiile oferite de pandemie ar trebui să fie cea despre curajul medicilor de a vorbi deschis despre problemele din sistem și nu doar atunci când moartea le fură colegii”.
În decembrie 2020 numărul deceselor în Moldova a fost cu 35% mai mare decât în decembrie 2019 – scrie Mold-street. Numărul persoanelor decedate în Republica Moldova a crescut în anul 2020 cu aproape 9%, comparativ cu 2019, arată date oferite de Agenția Servicii Publice deputatului fracțiunii PAS, Dan Perciun. „Impactul dramatic al COVID se vede foarte clar în special începând cu luna mai. În primele luni ale anului numărul de decese era în scădere, iar din mai se observă o creștere bruscă semnificativă”, notează deputatul citat de Mold-street.