Ziarul Național: „Câți bani a achitat Guvernul până acum în calitate de COMPENSAȚII pentru consumul de gaze și energie termică acordate cetățenilor (Revista presei)
-
19 Ianuarie 2022 09:31
Moldovagaz caută bani să plătească datoria către Gazprom pentru consumul din ianuarie, scrie Europa Liberă. Moldovagaz mai are la dispoziție două zile pentru a achita acționarului său, concernul rus de stat Gazprom, un avans de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru consumul din luna ianuarie, neachitat încă de către consumatorii moldoveni. Compania de la Chișinău caută, dar încă nu a găsit soluții pentru acoperirea unei părți din această sumă - vreo 25 de milioane de dolari – care lipsesc din cauza scumpirii importurilor de gaze ruse înregistrate în decembrie și ianuarie, dar neacoperite de tarifele stabilite anterior și calculate în baza unui preț de achiziție cu 200 de dolari pentru mia de metri cubi mai mic. În aceste condiții, se poate repeta situația din noiembrie, când Gazprom a amenințat Chișinăul cu deconectarea, iar guvernul a fost nevoit să ia din buget 74 milioane de lei, ca s-o evite. Situația de acum este totuși un pic diferită de cea din noiembrie, scrie Europa Liberă. Atunci, guvernul se angajase în scris, prin cunoscutul protocol semnat de vice-premierul moldovean Andrei Spînu, să se implice, alături de Moldovagaz, în căutarea unor soluții financiare pentru lunile septembrie și octombrie, și ele cu un consum neacoperit de tarife.
Veridica.ro analizează cum e instrumentată de ruși și opoziție criza energetică din Republica Moldova, în contextul în care pe rețelele de socializare s-a văzut în ultima perioadă o adevărată explozie de fotografii ale facturilor la gaze post-scumpiri. Creșterile de preț și criza energetică sunt reale, iar Moscova și opoziția le folosesc pentru a submina guvernarea pro-europeană și reformele acesteia, comentează publicația. De data aceasta, nemulțumiți de facturile la gaze, o parte dintre cetățenii Republicii Moldova s-au prins în jocul unui partid extraparlamentar de opoziție, care, culmea, are un discurs pro-european, ce o ține sus și tare cu o paralelă forțată între o situație ipotetică de nemulțumire în Republica Moldova și scânteia revoltelor populare recente din Kazahstan. În timp ce formațiunile pro-ruse de la Chișinău instigă doar voalat la proteste, foștii aliați din 2019 ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat acum la guvernare, sunt foarte vocali și vorbesc de necesitatea protestelor în stradă. Ținta principală este vicepremierul Andrei Spînu, cel care a bătut palma cu CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, pentru un preț a cărui formulă de calcul nu o știm nici astăzi, scrie Veridica.ro
Pe de altă parte, Ziarul Național calculează „Câți bani a achitat Guvernul până acum în calitate de COMPENSAȚII pentru consumul de gaze și energie termică acordate cetățenilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a făcut, în luna decembrie 2021, transferuri în valoare de 196 de milioane de lei pentru 590 de mii de familii consumatoare de gaze naturale și 197 de mii de familii consumatoare de energie termică, în cadrul programului de compensații implementat de Guvern pentru a atenua impactul creșterii costurilor cu gazele naturale și energia termică. Ministrul Marcel Spătari, a anunțat că, în luna ianuarie curent, instituția pe care o conduce a făcut transferuri în valoare de 237 de milioane de lei pentru compensații pentru cetățeni.
Ziarul de Gardă a discutat analiștii politici Veaceslav Berbeca și Ion Tăbârță ce ne așteaptă în 2022 pe plan politic. „Este foarte posibil să avem remaniere guvernamentală”. „Ar putea fi declanșat un conflict militar între Ucraina și Federația Rusă care ar putea să implice și R. Moldova” titrează publicația. Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că, din cauza prețurilor ridicate la Energie și gaze naturale, în 2022 ar putea avea loc remanieri de cadre la Guvern, astfel, potrivit lui Berbeca, ar putea fi înlocuiți unul sau mai mulți miniștri. Tot în 2022 pe scena politică ar putea apărea noi formațiuni pe spectrul dreapta, iar unele dintre partidele de stânga din cele deja existente s-ar putea retrage, susține expertul. Analistul politic Ion Tabârță susține că în 2022 pe plan intern R. Moldova va trece prin reforme, iar pe plan extern țara noastră se va bucura de sprijin din partea Uniunii Europene, cel puțin în prima parte a anului 2022. Totodată, expertul atenționează în Ziarul de Gardă că în 2022 s-ar putea declanșa un conflict militar între Ucraina și Rusia, iar R. Moldova ar putea fi implicată fie prin regiunea transnistreană, fie prin separatismul din sudul Găgăuziei și desigur aici poate fi cea mai mare provocare pentru R. Moldova și pentru securitatea regională, a semnalat Ion Tăbârță.