Ziarul Național: „Ziua Victoriei” a ajuns să fie falsificată și pângărită (Revista Presei)
-
11 Mai 2016 10:23
Revista presei din 11 mai 2016
„Ziua Victoriei“, ca mit fondator al violenței care va veni, titrează Adevărul. Potrivit publicației impresia lăsată de sărbătorirea în Rusia a Zilei Victoriei împotriva Germaniei Naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial, în acest an, a fost într-o mai mică măsură una de comemorare și afirmare a principiilor pacifiste de care făceau caz, cel puțin verbal, conducătorii URSS în timpul Războiului Rece. Într-o mai mare măsură, impresia lăsată este una de anticipare a revanșei și de etalare a forței, în ideea reconfirmării statutului actualei Rusii de mare putere. Nu întâmplător, în ultimul timp un nou slogan despre ziua de 9 mai începe să capete popularitate printre ruși, inspirat fiind de aparatul propagandistic al Kremlinului: ”Можем повторить” (”Putem repeta”), adică putem să mai facem încă o dată, la o adică, un marș până în Europa Occidentală.
Ca să te lepezi de iluzii, deși într-un loc în care nu e nimic de celebrat nu prea îți faci iluzii, trebuie să ai răbdare să privești cum sărbătoresc moldovenii „Ziua Victoriei”, îndeamnă Ziarul Național. De 9 mai, Chișinăul a fost invadat de zeci de mii de oameni încolonați cu pancarte scrise în rusă și într-o română aproximativă, chemați de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. În acest an, Igor Dodon, cel care a făcut publicitate evenimentului la televiziuni, în presă, pe rețele de socializare, a introdus după model rusesc acțiunea civică „Regimentul nemuritor”/Бессмертный полк, în care oamenii defilează cu fotografiile rudelor care au participat la război. Nu știu câți moldoveni au purtat asemenea portrete, dar această acțiune, ca și tot ce ține de sărbătorirea în exces și nesimțire a „Zilei Victoriei”, a ajuns să fie falsificată și pângărită, constată Ziarul Național.
În timp ce decomunizarea în Ucraina e în toi, în unele localități din Republica Moldova, la 25 de ani de la destrămarea URSS, monumentele lui Lenin mai ocupă un loc de cinste, observă Timpul. În prezent în Republica Moldova mai stau în picioare în jur de 15 monumente cu postura liderului bolșevic. Majoritatea lor se află în raioanele de nord și în autonomia găgăuză. Ultimul caz de demolare s-a înregistrat în iulie 2012, la Dondușeni. Și Consiliul raional Râșcani a luat atunci decizia de a demonta monumentul lui Lenin din centrul orașului, dar s-au opus Primăria și Consiliul orășenesc, și monumentul a rămas neatins. Timpul menționează că, în afară de acestea, în Republica Moldova, mai sunt trei monumente ale altui bolșevic, fondatorul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești din stânga Nistrului, Grigori Kotovski.
În timp ce mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova caută haine produse în UE, considerându-le mai calitative, italienii, britanicii și germanii îmbracă de ceva timp ținute cu eticheta „Made in Moldova”, citim în Ziaru de Gardă. În regiunea orașului Bălți, localitate cu o puternică tradiție în industria textilă, funcționează mai multe fabrici de articole vestimentare, o mare parte a producției cărora ajunge în magazinele din Vest.