Ziarul de Gardă | TOȚI PROCURORII GENERALI: Averi, ocupații și (unele) secrete ale acestora (Revista presei)

  • 31 Ianuarie 2022 09:40
Ziarul de Gardă | TOȚI PROCURORII GENERALI: Averi, ocupații și (unele) secrete ale acestora (Revista presei)

„Socialiștii rătăciți în trei pini” – o analiză IPN despre remanierile din cadrul conducerii de vârf a formațiunii și modificările din programul partidului. Autorul, observă că timp de aproximativ un an, PSRM și-a modificat preferințele ideologice de câteva ori, schimbând socialismul democratic pe conservatorismul social, iar recent, în noua redacție a programului politic, PSRM și-a anunțat susținătorii că intenționează să edifice un socialism moldovenesc, care s-ar inspira, fie din modelul scandinav, fie din cel chinezesc, deși diferența dintre cele două versiuni este uriașă... Deși PSRM insistă pe politica externă echilibrată, accentele au fost schimbate substanțial. Astfel, prioritare au devenit relațiile cu vecinii apropiați – Ucraina și România. Oricum, după debarasarea de dominația lui Igor Dodon, PSRM va avea foarte mult de muncit pentru a șterge pagina rușinoasă din istoria formațiunii, legată de susținerea de către ex-președintele formațiunii, Igor Dodon, a anexării Crimeii de către Rusia, invitând-o pe aceasta din urmă să contribuie și la recucerirea teritoriilor istorice moldovenești. Era vorba de pledoaria necamuflată în favoarea proiectului Novorossia cu toate consecințele pentru independența Republicii Moldova, amintește autorul. Este important că noua redacție a programului PSRM pune, în ierarhia priorităților, cooperarea multilaterală cu Uniunea Europeană și țările sale membre, precum și cu Statele Unite ale Americii. Preferințele PSRM în politica externă nu mai includ aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală sau la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). La fel de important este și schimbarea atitudinii PSRM față de reglementarea transnistreană. Remanierile din cadrul conducerii de vârf a formațiunii, precum și modificarea unor prevederi programatice referitoare la subiecte politice foarte sensibile, au cel mai probabil menirea să-l convingă pe primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, să nu se detașeze complet de PSRM, scrie IPN.

Ziarul de Gardă scrie despre TOȚI PROCURORII GENERALI: Averi, ocupații și (unele) secrete ale acestora. În cei 30 de ani de independență, R. Moldova a avut 10 procurori generali. În timp ce unii au trăit sau trăiesc modest, alții au averi de milioane, multe dintre ele dobândite în perioada mandatului de procuror general, nivelul bunăstării foștilor șefi ai Procuraturii sporind proporțional cu promisiunile din spațiul public de a reforma această instituție. În cei 30 de ani de independență ai R. Moldova, pentru funcția de procuror general al R. Moldova s-au dus bătălii, atât în Parlament, cât și în culise. Ziarul de Gardă amintește că în 2019, Procuratura Anticorupție a deschis și un dosar penal, după acuzațiile conform cărora, în 2009, funcția de procuror general, în care fusese instalat Valeriu Zubco, ar fi fost vândută pentru 2 milioane de euro. Dosarul penal nu a avut însă nicio finalitate. Alte detalii găsiți în ZdG.

Aceeași publicație scrie despre „Dosarele de îmbogățire ilicită: Două condamnări, zero confiscări și zeci de bugetari milionari în libertate, anchetați în baza unei legi cu multe semne de întrebare” – după cum titrează publicația. Îmbogățirea ilicită este incriminată în R. Moldova deja de opt ani, dar până în prezent au fost pronunțate doar două sentințe de condamnare, din 50 de cauze penale inițiate în total de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Doar o sentință este cu executare, iar cealaltă – cu amendă. Ultima a fost posibilă numai pentru că inculpatul și-a recunoscut vina, iar la 7 ani de închisoare cu executare a fost condamnat judecătorul Oleg Melniciuc, sentința fiind pronunțată în septembrie 2021. Acesta, însă, își exercită în continuare meseria. Procurorii anticorupție s-au activizat în ultimele luni ale anului 2021, inițiind un număr record de cauze penale pe faptul îmbogățirii ilicite. Experții, însă, atrag atenția asupra lacunelor din lege și a lipsei de practici, care fac imprevizibilă finalitatea acestor dosare, scrie Ziarul de Gardă.

Portalul Anticorupție informează că „Extrădarea ex-deputatului român, Cristian Mihai Rizea, se amână”. Judecătoria Chișinău a amânat ședința de judecată privind extrădarea ex-deputatului român Cristian Mihai Rizea, refugiat la Chișinău cu puțin timp înainte de a fi condamnat de o instanță din România la 4 ani și 8 luni pentru corupție.

Jurnal.md publică un fragment din interviul acordat de Vladimir Voronin în anul 2019 jurnalistului Pavel Păduraru pentru o carte care încă nu a fost publicată. În acest fragment, ex-președintele comunist este întrebat în premieră despre atașamentul său concomitent față de Dumnezeu și Lenin și despre „raiul sovietic” în contextul deportărilor. Totodată, Voronin explică de ce a refuzat să semneze Memorandumul Kozak și relatează despre discuțiile sale cu Putin din acea perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău