Ziarul de Gardă | „Cum (nu) funcţionează justiţia din R. Moldova. Istoria achitării unui procuror acuzat că a luat mită" (Revista presei)

  • 05 Decembrie 2018 10:09
Ziarul de Gardă | „Cum (nu) funcţionează justiţia din R. Moldova. Istoria achitării unui procuror acuzat că a luat mită

Portalul Tribuna.md face o analiză a activităţii actualului Parlament, al cărui mandat a expirat pe 30 noiembrie. Acesta a fost unicul Parlament din istoria RM care şi-a început activitatea „cu stângul” – formaţiunile declarate pro-europene, având un număr suficient de voturi pentru a crea o coaliţie de guvernare, nu au reuşit să o formeze și a fost învestit un Guvern minoritar.

În aceste condiţii, o criză guvernamentală era doar o chestiune de timp, şi ea s-a produs la patru luni de la învestirea Executivului. În 2015, două crize de Guvern în mai puţin de un an au generat o stare de haos şi de instabilitate politică totală, mai amintește autorul. Publicația mai atenționează că în actualul Parlament, niciunul din partidele care se plasaseră pe primele trei poziţii în preferinţele alegătorilor la alegerile din 2014 nu s-a regăsit la guvernare, aceasta fiind reprezentată de partidele ce se clasaseră pe locurile 4 şi 5.

Timpul scrie despre „Igor Dodon și geopolitica merelor moldovenești, constatând faptul că merele și prunele moldovenești demult nu mai sunt simple produse agricole. Odată cu startul de facto al campaniei electorale, acestea continuă să fie utilizate pe post de armă electorală a socialiștilor. Merele și prunele moldovenești, laolată cu „gastarbeiterii de la Moscova” sunt „asul din mâneca” grupării controlate de Igor Dodon, pe care acesta îl scoate sincronizând-se perfect cu acțiunile anti-moldovenești ale serviciile secrete de la Moscova”, comentează Timpul.

Pavel Filip acuză Rusia de „implicare în campania electorală” din Moldova, după anunţul Moscovei cu privire la migranţii moldoveni, titrează Adevărul.

Iar Unimedia informează că Președintele Igor Dodon a plecat din nou în Rusia. El va participa la 6 decembrie la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, precum și la reuniunea informală a șefilor de state ale CSI.

„Evoluțiile din ultima vreme din strâmtoarea Kerci și declararea stării de război sub forma Legii Marțiale pe un număr de regiuni din Ucraina ridică și mai acut tema parteneriatului strategic necesar al Republicii Moldova cu Ucraina, atenționează expertul Iulian Chifu, într-un editorial pe Deschide.md. Două din regiunile vizate sunt Odessa și Vinitsa, adică exact regiunile de la frontierele Republicii Moldova în contact cu regiunea separatistă, acolo unde evoluțiile sunt departe de a fi liniștitoare. Autorul crede că situația actuală e în măsură să sune alarma la nivelul autorităților Republicii Moldova, pentru a trece la realitatea concretă a zilelor curente. Un eventual incident cu urmări grave care ar porni din Republica Moldova și ar antrena responsabilitatea Chișinăului ar avea un impact major și în regiune, și la frontiera NATO și UE, și ar însemna depășirea oricărei linii roșii acceptabile la nivelul partenerilor occidentali.

Ziarul de Gardă descrie „Cum (nu) funcţionează justiţia din R. Moldova și publică  Istoria achitării unui procuror acuzat că a luat mită. După un şir de procese, care au durat aproape cinci ani, un procuror, învinuit că ar fi estorcat mită în două rânduri, este declarat nevinovat de justiţia din R. Moldova. Pe parcursul examinării dosarului penal, magistraţii au prezentat mai multe versiuni pentru a-l salva de închisoare pe acuzatorul de stat”. Detalii găsiți în Ziarul de Gardă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
25 °C
cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,1 m/s
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C
Fri
18 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău