Ziarul de Gardă/Bloomberg: R. Moldova va avea nevoie de circa șase ani pentru a vaccina 75% din populație, dacă imunizarea se va desfășura în același ritm ca acum (Revista presei)

  • 22 Martie 2021 09:10
Ziarul de Gardă/Bloomberg: R. Moldova va avea nevoie de circa șase ani pentru a vaccina 75% din populație, dacă imunizarea se va desfășura în același ritm ca acum (Revista presei)

Revista presei din 22 martie 2021

R. Moldova va avea nevoie de circa șase ani pentru a vaccina 75% din populație, dacă imunizarea se va desfășura în același ritm ca acum. Asta arată rezultatele unui studiu Bloomberg, citat de Ziarul de Gardă. Conform studiului, media zilnică de vaccinare a persoanelor este de peste 1 800 de doze. Astfel, pentru a imuniza 75% din populație, R. Moldova ar avea nevoie de aproape șase ani. De la începutul campaniei de vaccinare, în R. Moldova au fost vaccinate 20 494 de persoane. România ar putea să obțină imunitatea colectivă de 75% în 17 luni.

Agora informează despre o nouă licitație privind procurarea vaccinului anti-COVID-19. E vorba 400 de mii de doze de vaccin care vor fi utilizate în cadrul planului național de imunizare a populației din țara noastră. Potrivit Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, autoritățile ar urma să ofere 70 milioane de lei.

Ridicarea imunității lui Jardan și Ulanov, încuviințată de Comisia juridică. Când va urma decizia în plenul Parlamentului? – titrează Gazeta de Chișinău. Comisia juridică, pentru numiri și imunități a Parlamentului a încuviințat sâmbătă, 20 martie, demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov, ambii din Partidul „Șor”. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei, socialistul Vasile Bolea. Întrebat, însă, dacă PSRM va susține în plenul Parlamentului ridicarea imunității celor doi deputați de la „Șor”, el a evitat un răspuns tranșant. „Haideți să vedem mai întâi ce va face Biroul permanent”, a răspuns Bolea. Potrivit Procuraturii Generale, Ulanov este implicat în frauda bancară, fiind învinuit de escrocherie și spălare de bani, iar Jardan este acuzat de abuz în serviciu în detrimentul Aeroportului Internațional Chișinău, în perioada concesionării acestuia. Ambii se declară nevinovați, susțin că nu le este frică de ridicarea imunității și insinuează că dosarele împotriva lor ar fi fost influențate politic.

Iar Timpul îl citează pe deputatul Chiril Moțpan care comentează că „imunitatea parlamentară reprezintă astăzi, o scăpare pentru o bună parte de parlamentari. Chiar dacă justiția noastră e oloagă și imprevizibilă, deputatul spune că pledează pentru lipsirea parlamentarilor de imunitate. Poate atunci nu se vor mai îmbulzi sa ocupe un loc în legislativ. Important este ca Procuratura sa fie independentă în activitatea sa. Să nu se subordoneze politicului. Acum dl Stoianoglo are șansa să spele imaginea șifonată a instituției. Așteptăm și alte solicitări de ridicare a imunității: deputaților, judecătorilor, procurorilor implicați în Laundromat, cazul Bahamas, pungile cu bani, etc. Partidul Șor a pornit un atac masiv de corupere a primarilor din țară. Sunt vulnerabili în special acei primari care nu au obținut suficienți ( sau deloc) bani de la buget, scrie deputatul. Partidul Șor corupe cetățenii prin așa-zisele magazine sociale, iar primarilor care aderă la ei le promit rezolvarea problemelor locale, cum ar fi iluminatul public, crearea locurilor de joaca pentru copii, repararea grădinițelor etc. De unde banii? Este o întrebare pentru procurori”, adresată de deputatul Chiril Moțpan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău