Zelenskiy a criticat plafonarea prețului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari: „Nu este o decizie serioasă”
-
04 Decembrie 2022 14:44
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a criticat sâmbătă plafonarea prețului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 și Australiei, susținând că nu este o decizie serioasă”, scrie Agerpres.
„Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru prețul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist”, a afirmat Zelenskiy, conform președinției de la Kiev.
Cursul barilului de petrol rus (țiței Ural) este în prezent în jur de 65 de dolari, puțin sub plafonul european, notează AFP.
Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat mai devreme sâmbătă că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar trebui redus la 30 de dolari pe baril pentru a lovi mai puternic economia Rusiei.
Țările din G7, împreună cu Australia, au convenit vineri să plafoneze prețul petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, după acordul la care au ajuns mai devreme cele 27 de țări ale Uniunii Europene.
Plafonul de preț face parte din încercările Occidentului de a limita veniturile petroliere ale Kremlinului, menținând în același timp livrările globale constante și evitând creșterea prețurilor. Plafonul a fost conceput, de asemenea, ca o modalitate de a încerca să permită petrolului rusesc să satisfacă piețele globale fără ca Moscova să beneficieze pe deplin de vânzarea combustibilului.
Unele țări din UE, inclusiv Polonia și țările baltice, au fost revoltate de plafonul de preț de 65-70 de dolari pe baril propus, deoarece corespunde aproximativ cu prețul actual al principalului petrol din Ural de calitate rusească din Europa (62-68 de dolari) și este de trei ori mai mare decât costul de producție, însă acestea s-au confruntat cu opoziția Greciei care se teme că îi va fi afectat comerțul maritim.
Ciprul și Malta au susținut de asemenea poziția Atenei.
Kremlinul a declarat anterior că Rusia va înceta să mai vândă petrol țărilor care impun plafoane de preț pentru resursele energetice ale Rusiei – plafoane care, potrivit Moscovei, ar duce la o destabilizare semnificativă a pieței globale a petrolului.