Zelenski spune că podul lui Putin din Crimeea este o țintă legitimă pentru Ucraina: „Aduce război, nu pace. Trebuie neutralizat”

  • 22 Iulie 2023 14:25
Zelenski spune că podul lui Putin din Crimeea este o țintă legitimă pentru Ucraina: „Aduce război, nu pace. Trebuie neutralizat”

Volodimir Zelenski spune că podul Kerci, construit de ruși, și care leagă Crimeea ocupată de teritoriul Rusiei, este o țintă militară legitimă pentru apărătorii ucraineni pentru că „aduce război și nu pace”.

Explozii produse, luni, pe acest pod peste strâmtoarea Kerci au ucis doi civili și au scos din funcțiune o parte din secțiunea sa rutieră, care redevenise operațională abia recent, după ce fusese grav avariată în urma unui atac similar din octombrie, scrie Digi24.

Podul peste strâmtoarea Kerci - cu două secțiuni, rutieră și feroviară, construit și dat în exploatare de Rusia în 2018 - nu este doar o „rută logistică”, a declarat Zelenski, într-un discurs susținut prin videoconferință la Conferința de securitate Aspen din SUA.

„Această rută este utilizată pentru a alimenta cu muniții războiul, iar asta se face zilnic. Și asta militarizează peninsula Crimeea”, a spus Zelenski, în comentarii auzite prin intermediul unui interpret. „Pentru noi, aceasta este în mod firesc o facilitate inamică, construită în afara legilor internaționale și a tuturor normelor aplicabile. Deci, firește, aceasta este o țintă pentru noi. Iar o țintă care aduce război, nu pace trebuie neutralizată”, a afirmat președintele ucrainean.

Răspunzând la întrebările moderatorului conferinței, Zelenski a negat orice legătură între atacul asupra podului peste strâmtoarea Kerci și retragerea Rusiei săptămâna aceasta dintr-un acord susținut de ONU privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră. Rusia, a spus el, a împiedicat încă de la început buna funcționare a coridorului de cereale.

„Iar mai târziu, au luat această situație din jurul podului Crimeii, folosind-o ca motiv. Dacă nu era podul Crimeii, ar fi găsit un alt exemplu, un alt motiv”, a afirmat Zelenski.

Contraofensiva mult așteptată a armatei ucrainene, lansată luna trecută, a luat ceva timp de pregătire, timp în care forțele de ocupație ruse au construit mai multe linii defensive și au minat intens teritoriul ucrainean, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a repetat o evaluare anterioară conform căreia contraofensiva se desfășoară mai lent decât și-ar fi dorit.

Campania s-a concentrat până acum pe cucerirea unor sate în sud și a zonelor ocupate de Rusia în ultimele luni în est.

„Ucraina nu dă înapoi. Își eliberează treptat teritoriile, ceea ce este foarte important”, a spus Zelenski. „Totuși, cred că ne apropiem de un moment când acțiunile relevante se pot accelera.Înțeleg că este mai bine ca victoria să vină mai repede. Asta ne dorim și noi”, a spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău