Zelenski: Ne pregătim să ne consolidăm aviația cu avioane moderne; Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă și mai bine gândită

  • 09 August 2023 09:14
Zelenski: Ne pregătim să ne consolidăm aviația cu avioane moderne; Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă și mai bine gândită

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit din nou despre eliberarea Crimeei, marți seara, în alocuțiunea sa video nocturnă, în ciuda faptului că sunt tot mai multe semnale că operațiunile contraofensive pe care Ucraina le-a inițiat luna trecută nu dau rezultatul scontat, scrie News.ro.

Zelenski și-a început adresarea către compatrioți furnizând un bilanț nou al atacului din ziua precedentă de la Pokrovsk, în Donețk, unde rușii au lovit de două ori la rând același obiectiv civil, provocând victime inclusiv în rândul salvatorilor.

„În această după-amiază, operațiunile de salvare din Pokrovsk, regiunea Donețk, au fost finalizate după atacul cu rachete de ieri al teroriștilor ruși. Nouă persoane au fost ucise. Condoleanțele mele familiilor și prietenilor. 82 de persoane au fost rănite. Tuturor li se acordă asistența necesară. Printre răniți se află doi copii, ambii băieți. Unul dintre ei este în stare gravă. Numele lui este Nikita, are doar 11 ani și este elev în clasa a VI-a. Le doresc însănătoșire grabnică tuturor celor afectați de această ultimă ticăloșie rusească. Au fost mai multe lovituri cu rachete. A doua lovitură a avut loc când a început operațiunea de salvare. Aceasta a fost o decizie deliberată a teroriștilor de a provoca cât mai multă durere și daune. Iar Rusia va purta responsabilitatea maximă pentru acest lucru - indiferent de evoluția evenimentelor, trebuie să existe sentințe împotriva teroriștilor”, a spus Zelenski.

El și-a informat compatrioții că a vorbit în cursul zilei cu premierul olandez Mark Rutte și a spus în context că Ucraina se pregătește să-și consolideze aviația cu avioane moderne, iar Olanda poate deveni „un lider în problema F-16 pentru Ucraina”.

„Am discutat în detaliu despre cum să ne întărim soldații de pe linia frontului și să asigurăm mai multă securitate orașelor și satelor noastre, întregului nostru teritoriu. Pregătim noi pachete de apărare și îi sunt recunoscător lui Mark personal și tuturor celor din Olanda - fiecăruia dintre cei care sunt alături de Ucraina. Ne pregătim să ne consolidăm aviația cu avioane moderne, iar Olanda este cea care poate deveni un lider în problema F-16 pentru Ucraina”, a spus Zelenski.

El a reamintit că Olanda s-a alăturat declarației G7 privind garanțiile de securitate pentru Ucraina și a discutat cu premierul Rutte despre modul în care aceste garanții pot fi detaliate la nivel bilateral. „În plus, l-am invitat pe Mark, prim-ministrul, să ia parte la summitul Platformei noastre pentru Crimeea, care va avea loc la 23 august”, a anunțat Zelenski.

Platforma Crimeea este un cadru de discuții lansat de Kiev în vara anului 2021, cu câteva luni înainte de invazia rusă, prin care participanții discută despre securitatea la Marea Neagră, pornind de la principiul nerecunoașterii anexării ilegale a Crimeei de către Rusia. România s-a alăturat încă de la început Platformei Crimeea, care a fost lansată pentru a marca împlinirea a 30 de ani de independență a Ucrainei.

„Astăzi, am avut, de asemenea, o întâlnire pe tema politicii noastre de recâștigare a teritoriilor - în special în ceea ce privește Crimeea și reintegrarea acesteia (la Ucraina)”, a anunțat Zelenski. „Este evident că, după ce Crimeea va fi eliberată de sub ocupație, acolo vor reveni oportunitățile economice, securitatea personală a oamenilor și un sentiment de libertate reală, care nu a mai existat din 2014. Dar toate acestea nu ar trebui să fie doar abstracte - fiecare detaliu al eliberării Crimeei ar trebui să aibă o semnificație specifică. Cum anume revine viața normală. Ce anume înseamnă acest lucru pentru Crimeea și pentru tot poporul no cstru. Acest lucru ar trebui să fie clar pentru toată lumea. Pas cu pas, facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă și mai bine gândită”, a transmis Volodimir Zelenski.

El le-a mai spus compatrioților că a discutat cu oficialii ucraineni și despre începerea noului an școlar, la 1 septembrie. „Părinții și profesorii au întrebări. Există diverse probleme de securitate și de pregătire.(...) Conținutul (discuțiilor) este evident: pregătirea adăposturilor, furnizarea de manuale școlare, resursele financiare și organizatorice de care este nevoie și cu care statul poate ajuta. Oficialii guvernamentali vor prezenta în curând detaliile relevante”, a spus Zelenski.

„Sunt recunoscător tuturor celor care servesc țara noastră și lucrează pentru stat într-un mod calitativ. Trebuie să existe întotdeauna un rezultat pentru Ucraina. În fiecare zi pe front și în spatele frontului.Fiecare astfel de zi - cu rezultate - aduce victoria noastră mai aproape”, a transmis Zelenski.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău