Zelenski cere măsuri pentru deblocarea porturilor: Niciunul nu funcționează în Odesa, n-a mai fost așa de la Al Doilea Război Mondial

  • 10 Mai 2022 10:14
Zelenski cere măsuri pentru deblocarea porturilor: Niciunul nu funcționează în Odesa, n-a mai fost așa de la Al Doilea Război Mondial

Comerțul în porturile Ucrainei este blocat, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru ca transporturile de grâu să poate fi reluate, iar o criză alimentară globală să fie, astfel, prevenită, scrie Reuters.

Volodimir Zelenski a făcut aceste comentarii după ce a vorbit cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se afla în vizită la Odesa - principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au lovit locuri turistice și au distrus mai multe clădiri luni, scrie digi24.ro.

"Niciun port nu funcționează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial", a spus el, precizând că viața obișnuită legată de activitatea maritima este blocată de Rusia, și acest lucru afectează nu numai Ucraina.

"Fără exporturile noastre agricole, zeci de țări din diferite părți ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente.

Și în timp, situația poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecințe ale crizei prețurilor și ale foametei din Africa și Asia. Aceasta este o consecință directă a agresiunii ruse, care poate fi depășită numai împreună - de toți europenii, de întreaga lume liberă.

Poate fi depășită punând presiune asupra Rusiei, forțând efectiv Rusia să oprească acest război rușinos", a mai spus Volodimir Zelenski. 

Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb (porumb) în sezonul 2020/21 și al șaselea pentru exportul de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale. 

Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în Ucraina, a declarat vineri un oficial al agenției pentru alimente ONU.

"Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene pentru exporturile de grâu", a fost mesajul lui Zelenski pe contul său de Telegram, fără să precizeze la ce măsuri se referă. Premierul canadian Justin Trudeau, care a vizitat Kievul duminică, a declarat că țara sa va ajuta Ucraina să găsească soluții pentru a exporta cerealele depozitate.

Charles Michel a constatat în cursul vizitei la Odesa, "impactul războiului rus asupra lanțurilor de aprovizionare mondiale", în special în ceea ce privește cerealele, dintre care multe tone sunt "blocate în port din cauza blocadei rusești la Marea Neagră".

Această blocadă "afectează nu doar economia ucraineană, dar, de asemenea, împiedică accesul lumii la mărfuri alimentare vitale și pune în pericol securitatea alimentară globală", a afirmat Michel, conform sursei citate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,15
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
1
Wed
0
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău