Zelenski anunță că vrea să aplice o nouă strategie pentru a diminua influența Rusiei în Marea Neagră

  • 07 Iulie 14:30
Zelenski anunță că vrea să aplice o nouă strategie pentru a diminua influența Rusiei în Marea Neagră

Ucraina intenționează să diminueze influența rusă în partea de vest a Mării Negre printr-o nouă strategie maritimă națională, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în intervenția sa de sâmbătă seara, informează dpa, transmite Agerpres.

"Înțelegem pe deplin că războiul a schimbat raportul de forțe în regiunea noastră a Mării Negre și că flota rusă nu va mai domina niciodată aceste ape", a apreciat Zelenski, citat de sursă.

Ucraina își va urmări propriile interese naționale pe mare și pe cele ale partenerilor săi și va proteja rutele de transport, a anunțat șeful statului ucrainean.

Rusia a capturat o mare parte din flota ucraineană atunci când a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014. La scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă asupra Ucrainei, în 2022, Kievul a pierdut și alte nave, când forțele Moscovei au capturat orașul-port Berdiansk din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Nava amiral a marinei ucrainene, Hatmanul Sahaidacini, a fost scufundată la Nikolaev.

Chiar dacă marina ucraineană nu are în prezent nave mari de război, Kievul a reușit să alunge flota rusă din partea de vest a Mării Negre.

Acest succes a revitalizat parțial comerțul maritim prin Odesa. Marina ucraineană urmează să fie, de asemenea, modernizată în viitorul apropiat cu ajutorul partenerilor occidentali.

Pe lângă consolidarea puterii navale ucrainene, Zelenski a promis, de asemenea, că țara sa își va îmbunătăți în continuare apărarea antiaeriană și a făcut aluzie la primirea încă unei unități Patriot din Germania și la noi întăriri ce ar urma să sosească săptămâna viitoare.

Între timp, în estul Ucrainei continuă să se dea lupte grele, a anunțat sâmbătă seara conducerea militară a țării, existând 12 puncte în care se poartă ostilități.

"Cea mai intensă situație s-a înregistrat sâmbătă în zona Pokrovsk, dar inamicul a fost, de asemenea, activ în direcția Lîman și Kurahove'', a transmis Statul Major ucrainean. Toate cele trei orașe sunt situate în Donețk, în estul Ucrainei. Pe parcursul zilei de sâmbătă, au avut loc 123 de confruntări, se precizează în raportul Statului Major ucrainean.

Dintre acestea, 41 se purtau doar în regiunea Pokrovsk, 19 atacuri s-au produs în apropiere de Lîman și 17 atacuri la Kurahove, se arată în raport.

Potrivit Statului Major ucrainean, 29 de atacuri în apropiere de Pokrovsk au fost respinse, dar 12 lupte sunt încă în desfășurare, cu apărătorii făcând tot ce le stă în putință pentru a stabiliza situația și a împiedica inamicul să înainteze adânc în teritoriul ucrainean. Mai devreme în cursul zilei sâmbătă, Ministerul Apărării rus a afirmat că în această zonă a fost capturat satul Sokil.

Secțiunea frontului de lângă Pokrovsk este văzută ca fiind relativ vulnerabilă. Trupele ruse au înaintat încet de luni de zile, după ce au cucerit la începutul anului fortăreața Avdiivka. Ucraina nu a reușit încă să oprească înaintarea trupelor ruse și să-și stabilizeze liniile de apărare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,29
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
17
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău