Zeci de tractoare japoneze au fost recepționate de Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului nipon. Acestea vor fi transmise beneficiarilor la un preț competitiv

  • 25 Iulie 13:55
Zeci de tractoare japoneze au fost recepționate de Ministerul Agriculturii, cu sprijinul Guvernului nipon. Acestea vor fi transmise beneficiarilor la un preț competitiv

33 tractoare japoneze Kubota M6-131, achiziționate în cadrul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol” (MAME), susținut de Guvernul Japoniei, au fost recepționate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Acestea vor fi transmise beneficiarilor la preț competitiv, prin contracte de vânzare-cumpărare în rate. Tot astăzi, a fost lansat proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”, susținut la fel de către Guvernul Japoniei, care include distribuirea a aproximativ a 2000 de tone de fertilizanți la preț preferențial, transmite Radio Chișinău.

Evenimentul marchează încheierea debursării tuturor celor 6 tranșe din creditul „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol. Ajutorul financiar a inclus 450 de echipamente și utilaje agricole, dintre care 160 de tractoare, 21 de combine și contracte de peste 460 de milioane de lei, de care au beneficiat 260 de fermieri. „Acest mod de finanațare este de viitor în Republica Moldova, pe segmentul agricol”, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„Evident că programele de susținere pentru agricultorii mici va crește exponențial, pentru că noi vorbim despre cei pe care se ține agricultura din Republica Moldova, sunt cei care dezvoltă satele și care aduc viața în satele noastre din Republica Moldova.”, a spus Vladimir Bolea.

Ambasadorul Japoniei, Yoichiro Giro Yamada, s-a referit la riscurile geopolitice în contextul războiul din Ucraina, care afectează economic și Republica Moldova, și la seceta care a afectat culturile de porumb și floarea soarelui, în urma valului de caniculă din această lună.

„Provocările recente au fost foarte grave, dar cred sincer că după război, Moldova și agricultura moldovenească vor avea parte de un viitor luminos (...) Odată ce vor fi parte a UE, fermierii moldoveni vor fi mai bine protejați și ajutați să facă față schimbărilor climatice și amenințărilor geopolitice. Anul acesta și anul viitor, Moldova se află la o răscruce istorică. Sper că fermierii moldoveni vor alege calea corectă pentru viitorul lor.”, a precizat Giro Yamada.

În iunie 2020, Guvernul Republicii Moldova a semnat un acord de împrumut cu Guvernul Japoniei în vederea implementării Proiectului de Modernizare a Tehnicii și Echipamentului Agricol (MAME).

De asemenea, pe 24 ianuarie anul curent, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentu ratificarea Acordului de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei la Chișinău, ce vizează implementarea proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”, gestionată de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii” (ADMA). Prin acest acord, Republica Moldova a primit o asistență nerambursabilă în valoare de 1,9 milioane de euro, care a sprijinit fermierii mici și mijlocii în achiziționarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților la prețuri reduse, cu posibilitatea de achitare în rate. Astfel, înterprinderile mici și mijlocii pot aplica în continuare în cadrul proiectului, pentru a accesa tehnici agricole și echipamente post-recoltare necesare pentru modernizarea sectorului agrico-alimentar al țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
10
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău