Zeci de șoferi au protestat în centrul Capitalei, cerând majorarea tarifelor la călătorii. „Ori să ieftinească motorina și benzina, ori să mărească tariful pentru că altfel nu-i posibil”
-
25 Noiembrie 2021 13:16
Aproximativ 100 de șoferi și-au parcat microbuzele în Piața Marii Adunări Naționale, în fața Guvernului, pentru a-și exprima nemulțumirea în legătură cu faptul că autoritățile tărăgănează revizuirea tarifelor la serviciile de autogară și cele pentru serviciile de transport regulat rutier de persoane în trafic raional și interraional. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că instituția lucrează, în prezent, la îmbunătățirea Codului transporturilor rutiere și că este deschis dialogului.
Protestul transportatorilor a început cu claxonarea Guvernului de către cele circa o sută de unități de transport. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a acuzat că situația grea din transportul de pasageri este cauzată de schemele de corupție din domeniu, unele agenții guvernamentale, dar și de lipsa de reacție a autorităților în soluționarea situației.
„Dacă nouă ni s-a spus – plătiți produsele petroliere, plătiți asigurarea, plătiți la gări, nu vă dăm nimic compensații la cumpărarea autobuzelor, nu vă dăm restituirea accizelor, nu vă dăm cota TVA zero, nu vă apărăm de abuzurile ANTA, atunci nu ne rămâne decât un lucru – dați-ne tarif. Noi am prezentat calcule și ele arată într-adevăr dublarea tarifelor. Ei nimic nu au făcut ca aceste componente ale tarifului să se micșoreze. Acum noi lucrăm cu 60 de bani la kilometru”, a menționat Oleg Alexa.
Șoferii de pe transportul interurban, care au vorbit pentru Radio Chișinău, au explicat că situația în care s-au pomenit este una foarte dificilă.
„Motorina era 12 lei, iar biletul, de exemplu, 10-15 lei. Acum s-a făcut 18 lei litru de motorină. (…) Toate piesele se scumpesc. Noi avem întreprindere cu care lucrăm mulți ani și de la care cumpărăm piese. Ei ne îmi spun: nenea Nicu în fiecare lună scumpim uleiul și piesele cu 5%, nu le scumpim pe toate odată. Mult ne afectează transportul ilicit de pasageri. (…) Clar că ar trebui (un tarif) puțin mai mare că să putem acoperi cheltuielile de casă. (…) Ori să ieftinească motorina și benzina, ori să mărească (tariful) pentru că altfel nu-i posibil”, susțin șoferii.
Într-o declarație a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se menționează că instituția lucrează, în prezent, la îmbunătățirea Codului transporturilor rutiere. În document ar urma să fie reglementat clar modul de activitate al unor categorii de transportatori. Ministerul precizează că transportorii au prezentat solicitări de a dubla și chiar a tripla, tariful aplicabil pentru călătoriile de pasageri până la un leu și 85 de bani pentru kilometru. De exemplu, dacă acum tariful pe ruta Chișinău - Bălți este de 80 de lei, transportatorii cer majorarea până la 185 de lei. Vicepremierul responsabil de Infrastructură, Andrei Spânu a declarat că respectă dreptul transportatorilor de a protesta și că rămâne deschis la dialog pentru identificarea unei soluții în interesul părților.
Ultima dată tariful la transportul de pasageri a fost modificat în anul 2019, până la 60 de bani per kilometru.