Zeci de primari au protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor și Guvernului, fiind nemulțumiți prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care se plafonează taxele locale

  • 27 Noiembrie 2020 13:27
Zeci de primari au protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor și Guvernului, fiind nemulțumiți prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care se plafonează taxele locale

Zeci de primari din mai multe localități au protestat astăzi în fața Ministerului Finanțelor și Guvernului, fiind nemulțumiți de unele prevederi ale politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prin care se plafonează taxele locale.

Aleșii locali au solicitat Guvernului să renunțe la această prevedere care în opinia lor atentează la autonomia locală. Ministerul Finanțelor a anunțat într-un comunicat, că va organiza o ședință cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova. Mai multe organizații ale oamenilor de afaceri au difuzat o declarație de susținerea a inițiativei de a plafona taxele locale, subliniind că aceasta nu ar trebui stabilite în mod arbitrar. 

Protestul primarilor a început la Ministerul Finanțelor, ulterior aceștia s-au deplasat la Guvern unde au solicitat ca taxele locale să nu fi plafonate, așa cum prevede proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul viitor. Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, Tatiana Badan, a declarat că plafonarea taxelor contravine prevederilor constituționale și acest lucru va sărăci bugetele locale.  

Dumneavoastră toți cunoașteți că în autoritățile publice locale, în satele și orașele noastre bugetele sunt limitate. Tot dumneavoastră cunoașteți că satele noastre mor. În loc să venim cu politici în susținerea activității, în dezvoltarea și cu mai multe programe de dezvoltare a comunităților noastre noi venim cu așa numite plafonări. Vă rog să muncim pentru cetățeni.

Primarul satului Peresecina, raionul Orhei, Valentina Buzu, a menționat că fără resurse financiare, care se acumulează din taxele locale, nu pot fi oferite servicii calitative cetățenilor.

Noi am ieșit acum în stradă pentru cetățenii noștri. Noi vrem dezvoltarea localităților. Vrem să prestăm servicii calitative cetățenilor, dar pentru a presta servicii calitative este necesar de surse financiare. Veniturile din taxele locale sunt unicele venituri pe care noi primarii le dispunem în totalitate și le putem distribui pentru a dezvolta localitățile, pentru a acoperi partea de contribuție în proiectele de dezvoltare locală. Nu suntem aici pentru a îngrădi drepturile agenților economici, doar cerem o echitate la stabilirea taxelor locale pentru toți agenții economici.

Ministerul Finanțelor a anunțat într-un comunicat că va organiza o ședință cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova, pentru a discuta acest subiect.  Potrivit celor de la minister, lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic deciziile investiționale ale mediului de afaceri. Astfel, la solicitarea mediului de afaceri și asociațiilor de business, s-au limite maxime pentru cotele taxelor locale. O declarație în susținerea acestei inițiative a fost semnată astăzi de mai multe asociații ale oamenilor de afaceri.

Ei se referă la criza economică actuală provocată de pandemia COVID-19, ce a impus condiții drastice de activitate agenților economici, precum și la faptul că unele taxe locale ar fi impuse în mod arbitrar și fără rațiune economică și juridică, ceea ce destabilizează situația economică.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul nu va renunța la ideea plafonării taxelor locale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău