Zece polițiști de frontieră au fost instruiți privind detectarea traficului ilicit de arme și muniții de către ofițerii FRONTEX

  • 14 Noiembrie 2022 14:14
Zece polițiști de frontieră au fost instruiți privind detectarea traficului ilicit de arme și muniții de către ofițerii FRONTEX

În vederea consolidării capacităților angajaților Poliției de Frontieră, în perioada 7-11 noiembrie 2022, au fost desfășurate un ciclu de instruiri specializate în „Detectarea traficului ilicit de arme și muniții”.

Zece polițiști de frontieră din prima linie sunt beneficiari ai acestui program de pregătire. Instruirile au fost inițiate ca urmare a dezvoltării relațiilor de cooperare dintre Poliția de Frontieră și Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX). Astfel, formatorii cursului - ofițerii FRONTEX au desfășurat orele de curs în baza evaluării necesităților de combatere a traficului ilicit de arme, muniții și explozivi la frontieră.

Polițiștii de frontieră, au avut parte de lecții, în domeniul de prevenire și combatere a traficului ilicit de arme, muniții și explozivi, precum și a fenomenelor infracționale conexe - terorism, spălare de bani, criminalitate transfrontalieră.

Totodată, au studiat domenii specifice, cum ar fi analiza riscului și stabilirea profilului criminalistic, analiza criminalistică, utilizarea de mijloace tehnice, tehnologii și proceduri noi și modernizate.

De asemenea, a fost desfășurat un studiu aprofundat cu privire la consolidarea rolului instituțiilor de ocrotire a normelor de drept ce contribuie esențial la interoperabilitatea cu referire la mecanismele legislative de reglementare și control al circulației și utilizării armelor, munițiilor și explozivilor. La fel, cei prezenți la curs au pus în discuții modul de fabricare, marcare și păstrare a evidenței armelor, munițiilor și explozivilor, riscurile legate de deținerea ilegală, depistarea falsificării și folosirii frauduloase a documentelor, precum traficul de arme, muniții și explozivi, și utilizarea abuzivă a acestora. 

La curs au participat și colegi din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, Serviciului Vamal, SIS și PCCOCS. Prin astfel de măsuri asigurăm abordări integrate și interoperabilitate în misiuni, se arată în comunicatul Poliției de Frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău