Zece discipline opționale pentru elevii din R.Moldova, aprobate de Ministerul Educației. „Proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile”, „Descoperă Moldova” sau „Inteligența artificială” fac parte din listă

  • 25 Iunie 15:47
Zece discipline opționale pentru elevii din R.Moldova, aprobate de Ministerul Educației. „Proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile”, „Descoperă Moldova” sau „Inteligența artificială” fac parte din listă

Membrii Consiliului Național pentru Curriculum au examinat și aprobat curricula pentru 10 discipline opționale.

Este vorba de „Descoperă Moldova”, (cl. X-XII); „Voluntariat pentru educație”, (cl. X-XII); „Autovehicule. Comportament și siguranță”, (cl. X-XII); „Inteligența artificială”, (cl. XI-XII); „Proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile”, (cl. X-XII); „Programarea algoritmilor în C/C++”; „Proiectarea și dezvoltarea web”; „Design grafic”, (cl. X-XII); „Inițiere în securitate IT”; „Educație economică și antreprenorială”, (cl. I-XII) și un curriculum pentru disciplina sportivă de specializare „Fotbal. Învățământ cu profil sportiv”, (cl. V-XI).

Ministrul Igor Șarov a menționat că oferta educațională a instituțiilor de învățământ trebuie să fie extinsă și diversificată pentru a construi unele parcursuri flexibile și individualizate de învățare, în acord cu interesele elevilor. „Avem nevoie de o generație nouă de curricula opționale, care să fie conectate direct cu domeniul economic și social, care să fie atractive pentru elevi în alegere, care să motiveze instituțiile de învățământ spre schimbare, poate chiar de paradigmă”, a afirmat oficialul.

Menționăm că, elevii și părinții vor putea opta pentru studierea noilor discipline opționale în anul de învățământ 2020-2021.  Disciplinele opționale reprezintă componenta flexibilă a Planului-cadru de învățământ și contribuie la dezvoltarea unor competențe transversale.

La absolvirea disciplinelor opționale respective, elevii vor primi un certificat de cunoștință sau de competență, util anexării la CV, dar și inserției vocaționale ulterioare.

Lista disciplinelor opționale propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării poate fi accesată pe site-ul ministerului www.mecc.gov.md conform algoritmului: pagina educație, meniul învățământul general, directoriul acte normative, subdirectoriul curriculum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:6,2 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
24
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău