Zece dintre cele mai protejate păduri ale lumii emit mai mult carbon decât absorb din cauza oamenilor și a incendiilor de vegetație
-
29 Octombrie 2021 09:23
Zece dintre cele mai protejate păduri ale lumii au ajuns să emită mai mult carbon decât absorb în ultimii 20 de ani. Fenomenul îngrijorător, cauzat de exploatarea forestieră și incendiile de vegetație, este semnalat într-un raport făcut public în această săptămână, scrie BBC, potrivit DIGI24.ro.
''Faptul că și unele dintre cele mai emblematice și mai bine protejate păduri, precum cele din siturile incluse în Patrimoniul Mondial, pot de fapt să contribuie la schimbările climatice este alarmant și aduce la lumină dovezi ale gravității acestei urgențe climatice'', a declarat Tales Carvalho Resende, coautor al raportului și responsabil de proiect la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), notează sursa citată.
Cele zece păduri incluse în Patrimoniul Mondial care au ajuns să emită mai mult carbon decât absorb
Pădurea tropicală din Sumatra – Indonezia
Rezervația Biosferei Rio Platano – Honduras
Parcul Național Yosemite – SUA
Parcul internațional al păcii Waterton Glacier – Canada și SUA
Munții Barberton Makhonjwa – Africa de Sud
Parcul Kinabalu – Malaezia
Bazinul UvsNuur – Rusia și Mongolia
Parcul Național Grand Canyon – SUA
Zona Greater Blue Mountains – Australia
Parcul Național MorneTrois Pitons – Republica Dominicană
Motive serioase de îngrijorare
Pădurile sunt considerate vitale pentru reducerea schimbărilor climatice datorită capacității lor de a funcționa ca rezervoare de carbon. Copacii și alte plante absorb dioxidul de carbon (CO2) și emit oxigen, eliminând gazele cu efect de seră din atmosferă.
Citiți continuarea pe DIGI24.ro