Zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Cristina Gherasimov: „Acest pas a adus numeroase avantaje țării noastre și fiecărui cetățean în parte”

  • 27 Iunie 13:10
Zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE. Cristina Gherasimov: „Acest pas a adus numeroase avantaje țării noastre și fiecărui cetățean în parte”

Republica Moldova marchează astăzi, 27 iunie, împlinirea a zece ani de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, a punctat avantajele și oportunitățile acestui acord care au urmat în deceniul de la semnarea lui.

Acordul reprezintă un nou cadru juridic, stabilit pentru avansarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în toate sectoarele de interes. Acesta include crearea unei Zone de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), care are obiectivul de a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană.

Cristina Gherasimov a scris pe pagina sa oficială de Facebook că „acest pas major de apropiere de Europa” a adus, în deceniul care a urmat, numeroase avantaje țării noastre și fiecărui cetățean în parte, și anume:

 
- Republica Moldova integrează în spațiul economic european - datorită comerțului liber aprofundat și cuprinzător, peste 2/3 din exporturi sunt orientate spre UE.
- A crescut diversitatea și calitatea produselor moldovești, ceea ce a impulsionat economia. În ultimii ani tot mai multe produse - prunele, strugurii și cireșele noastre ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană.
- Republica Moldova este integrată în piața energetică a UE. Procurăm gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene. Construim noi linii de tensiune înaltă care să ofere acces sigur la energie electrică din UE la prețuri competitive.
- Rep. Moldova se integrează în infrastructura de transport Europeană – se construiesc poduri, drumuri, se reabilitează căile ferate.
- Rep. Moldova a început procesul de aderare al băncilor din țară în Spațiului comun de plăți în Euro. În curând nu vor mai fi percepute taxe pentru transferuri interbancare pe care le fac cetățenii și firmele din Moldova și țările UE.
- Cetățenii din Rep. Moldova călătoresc liber, fără vize în Europa. Comunicăm la telefon și navigăm pe internet mult mai simplu și mai ieftin în roaming.
- Republica Moldova a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea UE care ajută la modernizarea țării și creșterea calității vieții oamenilor.
- Republica Moldova participă la majoritatea programelor UE, cum ar fi: EU Customs, Fiscalis, LIFE, EU4Health, Horizon Europe and Connecting Europe Facility (CEF).
- Programele educaționale, cum ar fi Erasmus+, au oferit tinerilor noștri oportunități de studiu și de dezvoltare personală în cele mai bune universități din Europa.
- societatea civilă a avut mai multe resurse pentru a se implica activ în viața publică”.
 
Acordul de Asociere RM-UE a fost semnat la 27 iunie 2014 și ratificat în plenul Legislativului de la Chișinău pe 2 iulie 2014. Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere în cadrul ședinței plenare din 13 noiembrie 2014, în favoarea ratificării acestuia votând 535 deputați, contra – 94 deputați, s-au abținut – 44 deputați.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Mon
26
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău