Deschide.md | Iulian Chifu: Bătălia pentru orientarea strategică a Republicii Moldova (Revista presei)
-
22 Iunie 2021 09:35
Ziarul de Gardă scrie despre un avocat reținut de poliție pentru că a încercat să facă justiție cu cărămida. Jurnaliștii scriu că avocatul Marin Sardari este cunoscut pentru ieșiri vulcanice în timp ce face justiție pentru clienții lui. Cu licența obținută cu cinci luni în urmă, la ultima lui solicitare din partea unui client, Sardari a încercat să înfăptuiască justiția cu… cărămida. Fost absolvent al facultății de Drept, bărbatul de 34 de ani a fost reținut după ce, fiind chemat de către proprietarul unei întreprinderi din sectorul Botanica al Capitalei să soluționeze o problemă iscată între acesta și un alt agent economic cu care împarte terenul pe care se află sediile firmelor lor și pe care cei doi îl dețin împreună, și-a ieșit din fire. „Odată ajuns pe teritoriul unde cei doi coproprietari ai terenului nu puteau ajunge la o înțelegere în legătură cu o conductă de apă și după ce, potrivit lui a înțeles bine problema, apărătorul s-a luat ceartă cu câteva persoane de acolo, iar la un moment dat, a luat o cărămidă și a lovit cu ea în trei automobile care erau parcate acolo și care ar aparține agentului economic învinuit de clientul său în conflictul cu țeava de apă”, notează jurnaliștii.
Alegerile parlamentare anticipate ocupă în continuare spații largi în presa de la Chișinău.
Portalul deschide.md publică o analiză a comentatorului politic de la București Iulian Chifu, care scrie despre bătălia pentru orientarea strategică a Republicii Moldova. Acesta opinează că problema orientării strategice pro-occidentale trebuie tranșată de la început. „Și a alegerii democrație versus autoritarism. Și a opțiunii pentru stat de drept și combaterea corupției. Cu riscul unor alegeri costisitoare, ele trebuie făcute de la început. În acest context, abordarea UE și SUA în raport cu Rusia este inevitabilă, ca piatră de temelie a definirii relațiilor viitoare. Cu particularitățile spațiului în care ființează Republica Moldova, cu nuanțele de rigoare în raport cu populația rusă și nostalgic sovietică sau a celei separatiste din regiunea nistreană, opțiunea trebuie făcută clar, explicit și fără echivoc”, scrie Iulian Chifu.
Tot despre alegeri vorbește într-un interviu pentru Europa Liberă analistul politic Igor Boțan, director executiv al asociației ADEPT. El analizează profilul candidaților și concluzionează că aceștia au întinerit. Analistul observă că vârsta medie a coborât, iar prevederile legislației care sunt impuse fac ca mai multe doamne să fie reprezentate în listele de candidați. „Legea din 2016 impune ca în fiecare listă de candidați să fie reprezentate cel puțin 40% de femei sau bărbați și în fiecare 10 candidați trebuie să fie cel puțin 4 reprezentanți de un gen sau altul. Asta înseamnă că în viitorul parlament cel mai probabil vom avea, să sperăm, cel puțin, 40% de doamne. Niciodată nu am avut acest număr și aceasta este noutatea cea mai mare pentru listele de candidați”.
„Campania electorală de la Chișinău, dominată de discursul de ură”, citim într-o analiză publicată pe site-ul veridica.ro. Jurnalistul Mădălin Necșuțu observă că pentru prima oară în istoria campaniilor electorale din Republica Moldova, un competitor politic major – blocul format de comuniști și socialiști – adoptă un mesaj central de campanie ferm xenofob, care se încadrează în definiția discursului de ură. Acestea nu sunt însă singurele care apelează la un astfel de discurs. Străinii, persoanele în etate, femeile, comunitatea LGBTQI etc. au fost vizate în actuala campanie de discursul de ură. Experții citați de jurnaliști, declară totodată că elitele politice de la Chișinău folosesc geopolitica în interesele lor de mascare a corupției, inclusiv prin uzitarea discursului de ură.