ZdG: Șeful statului a intrat atât de ferm în campania electorală prezidențială, încât bolnavii și morții de COVID-19 nu-l mai interesează (Revista presei)
-
24 Iulie 2020 10:20
Ziarul de Gardă observă într-un editorial că șeful statului R. Moldova a intrat atât de ferm în campania electorală prezidențială, încât bolnavii și morții de COVID-19 nu-l mai interesează. Jurnalista Aneta Grosu face o comparație între președintele R. Moldova și cel al Ucrainei, care a vorbit timp de șapte minute cu un psihopat, pentru a salva ostaticii dintr-un autobuz.
În editorial, autoarea notează că Igor Dodon e mai mult preocupat să facă vizite prin Republica Moldova, să se întâlnească cu colegii săi de partid și să împartă ordine și medalii.
„Ce a urmat ieri în viața președintelui e și mai vădit că, deși nu a anunțat oficial că se va înscrie în cursă, pentru el cursa a început demult, toate acțiunile din cadrul acestei campanii electorale fiind realizate din banii statului, făcându-se uz de funcția pe care o deține”, conchide autoarea.
În Gazeta de Chișinău, Veaceslav Negruță readuce în atenție modificările făcute la începutul săptămânii, la legile pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Autorul susține că „aceste modificări anunță o nouă etapă de preluări de afaceri de la cei care au deținut până acum controlul asupra statului mafiotic. A venit timpul altora să gestioneze activele extrase din R. Moldova”.
În articolul intitulat „Legile raiderilor, promovate de anonimi”, autorul scrie că chiar dacă coordonatorul Plahotniuc nu mai este de ceva timp pe plaiurile mioritice, iar revenirea/readucerea sa se lasă așteptată, urmașii săi sunt aici, bine-mersi, în aceleași funcții sau chiar promovați din momentul când a plecat făuritorul statului mafiotic. Toate personajele crescute de Plahotniuc s-au orientat în timp și spațiu, iar acum iau decizii elaborate și fabricate ca pe vremea coordonatorului și după tipicul lui, ocolind Legea, analizează Veaceslav Negruță.
Agenția de presă IPN citează unii experți de mediu care îl acuză pe președintele Igor Dodon că pune în pericol solurile fertile din Moldova. Organizațiile semnatare atenționează asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, și grupurile de interese din domeniul agriculturii, pentru modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare. Semnatarii consideră o crimă la nivel național asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătății populației și securității ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă în scopuri de irigare. Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor și va lipsi localitățile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană, menționează aceștia.
Deschide.md îl citează pe deputatul din opoziție, Igor Munteanu, care trage un semnal de alarmă referitor la declarațiile făcute de ambasadorul R. Moldova la Moscova, precum că Chișinăul ar studia experiența Rusiei de modificare a constituției. Deputatul platformei DA crede că aceste declarații ilustrează intențiile reale ale lui Dodon de a prelua integral modelul rusesc de guvernare - verticala puterii, sistemul federal dispersat. „Cei care au blocat Moțiunea de cenzură contra guvernului Chicu sunt direct responsabili de ascensiunea și întărirea puterii autoritare a lui Dodon spre un ”putinism” la scară mică, imitator, dar oricum, inspirat profund de acest model antidemocratic și orientat spre trecut”, a scris parlamentarul.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru, face o radiografie a moțiunii de cenzură asupra Guvernului care nu a trecut luni în Parlament. El spune că opoziția a pierdut la scor onorabil, totuși această înfrângere neavantajând-o înaintea campaniei electorale din toamnă. Autorul crede că „în schimb, opoziția a acumulat o experiență necesară și utilă, mai ales că nu pare să renunțe la ideea de a-și lua revanșa într-o ulterioară confruntare parlamentară. Omul simplu a rămas cu satisfacția sau insatisfacția unui spectacol pe viu în Parlament, la care a beneficiat de un bilet gratuit”.